Image

Lokal aktör köper Borgmästargården i Kristianstad

Transaktioner Den anrika borgmästargården vid Stora Torg i Kristianstad får ny ägare. Kristianstads kommun säljer fastigheten till det lokala fastighetsbolaget Komper.
Publicerad den 5 September 2014
Borgmästargården. Bild: Kristianstad kommun
Borgmästargården.

Det nordöstra hörnet mot Stora Torg tilldelades vid Kristianstads grundläggningen borgmästaren Jörgen Hansen. Delar av hans hus kan fortfarande spåras i den byggnad som i dag står på platsen.

Fastigheten har under senare århundraden mest ägts av handelsmän och ägs sedan 1962 av Kristianstads kommun, som har haft olika verksamheter i byggnaden. Under rådhuskvarterets ombyggnad inrymdes bland annat Turistbyrån i fastigheten.

Sedan inflyttningen i Rådhus Skåne har kommunen ingen användning för fastigheten, som under sommaren annonserades ut för försäljning. Efter budgivning blev köparen Komper AB, som på måndagen skrev köpekontrakt med Kristianstads kommun till en köpesumma av 8 250 000 kronor.

– Vi äger sedan tidigare ett par äldre lägenhetsfastigheter i Kristianstad och vår yttersta ambition är att bevara det gamla, säger det Tollarpsbaserade bolagets vd Bertil Andersson.

Han planerar att renovera huset för att på andra och tredje våningen in-reda lägenheter och på bottenplanet skapa utrymme för kontor eller annan utåtriktad verksamhet.

– Vår affärsidé är att erbjuda prisvärda lägenheter som hyresgästerna kan känna stolthet över, så vi kommer att hantera det historiska huset med varsam hand, säger han.

Kristianstads kommuns mark- och exploateringschef Patrik Möller är nöjd med det intresse som visats för försäljningen och med det pris som slutligen fastställdes.

– Vi vet att det är en gammal byggnad med stort renoveringsbehov, men vi ser också att det är en fastighet som har stor potential för rätt ägare, säger han.

Enligt planerna ska den nya ägaren ta över fastigheten vid årsskiftet.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige