Image
HET_Acumulatrortank_Liljewall
HET_Acumulatrortank_Liljewall Bild: Lijewall

Liljewall vinner arkitekttävling om Malmös nya landmärke i Norra hamnen

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att det är Liljewall som går vinnande ur den arkitekttävling E.ON, i samarbete med Malmö stad, utlyst för den 70 meter höga vattentank som planeras att uppföras i Norra hamnen.
Publicerad den 12 Juni 2024

Omdaningen av Malmös hamnområde är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i stadskärnan någonsin. Norra hamnen ska på sikt husera den så kallade "Energihamnen", ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur som markerar Malmös ledande position inom hållbar utveckling. Timglaset, som den nya byggnaden ska heta, planeras bli en av de första pusselbitarna i detta ambitiösa projekt.

Enligt juryn övertygar Liljewalls bidrag genom "en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke."

– Transformationen av hamnen är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatambitioner, vilket vi ville spegla med vårt förslag. Timglaset blir en av de högsta byggnaderna i staden, i höjd mitt mellan Kronprinsen och Scandic Triangeln och kommer att dominera horisonten i nordväst. Det krävs både tydliga gester och finkänslighet för att utforma höga byggnader som samtidigt förmedlar något om platsen och stadens historia, säger Tomas Hago, arkitekt på Liljewall.

Vill du fördjupa dig i Malmös, och Skånes, fastighetsmarknad och samhällsbyggnad ska du besöka Fastighetsmarknadsdagen Skåne som i år går av stapeln den 12 september på Malmö Live. Säkra din plats här.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbanken Nords vd om hållbarhetssamarbetet: "Man måste stycka elefanten i bitar"

Ekonomi/Finansiering Den gröna energiomställningen är avgörande för att stabilisera den skenande klimatutvecklingen. Som bromskloss står ett eftersatt fastighetsbestånd och ett ansträngt makroekonomiskt och geopolitiskt läge där hållbarhet nedprioriteras. Anneli Sjömark är vd för Sparbanken Nord och hon anser att nyckeln till att lyckas med omställningen och den gröna energiomställningen stavas "samverkan".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige