Image

Kuwaitier köper för halv miljard

Transaktioner Kuwait Finance House köper Ahlsell Groups 70 000 kvadratmeter stora centrallager i Hallsberg för 475 miljoner kronor.
Publicerad den 25 Oktober 2011

Säljare är Wilfast Förvaltning och Ness Risan & Partners tillsammans med ett investeringskonsortium. Wilfast och Ness Risan & Partners har under året genomfört fastighetstransaktioner för drygt två miljarder kronor.

Kuwait Finance House – grundat 1977 – är Kuwaits största muslimska bank och ledande i ”islamsk corporate finance”, handel och investmentbankverksamhet. KFH är listat på Kuwaitbörsen. Den kuwaitiska staten äger 49 procent av aktierna.

Förvärvet görs genom KFH:s Pan European Real Estate Fund.

Kuwaitierna ser detta som ett första steg på en ny nordisk satsning på högkvalitativa fastigheter med långa hyreskontrakt. De tänkta objekten ska också vara rätt i det muslimska shariatänket, vilket innebär att exempelvis tobaks-, alkohol-, fläskkötts- och ränteverksamhet går bort.

Kuwait Finance Group ägde mellan 2002 och 2007 395 000 kvadratmeter postterminaler. Portföljen såldes till Acta år 2007.

Leimdörfer var finansiell rådgivare åt KFH, medan Gernandt & Danielsson var juridisk rådgivare. Ernst & Young och Trower & Hamlins såg till att den ”islamska finansstrukturen” sattes upp på rätt sätt, och Aareal Bank stod för tredjepartsfinansieringen.

- Vi ser fram emot att göra fler investeringar i Norden, med siktet inställt mot fastigheter med starkt cash flow. Norden är ett attraktivt alternativ, både i termer av risk men också för att regionen passar Sharia, säger Ali O Al-Ghannam på KFH.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Gernandt & Danielsson på Branschguiden

Gernandt & Danielsson erbjuder affärsjuridisk rådgivning till stora och medelstora svenska och internationella klienter. Vi har agerat rådgivare i flera av de största och mest komplexa transaktionerna och tvisterna som förekommit i Sverige.

Klienten och klientnyttan av våra tjänster är utgångs­punkten för Gernandt & Danielssons verksamhet. Vi strävar efter att vara den högst ansedda och mest eftertraktade affärsjuridiska rådgivaren och arbetsgivaren i Sverige.

Gernandt & Danielsson är känt för att erbjuda förstklassiga juridiska tjänster. Våra klienter sätter inte m...

Läs mer om Gernandt & Danielsson på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det finns ett starkt intresse på kontorsmarknaden"

Bygg/Arkitektur Sveriges högsta kontorshus Citygate i Göteborg har nått sina 144 meter på höjden och nu är det insidan som ska färdigställas det närmaste året. Hittills har Skanska hyrt ut drygt 30 procent av den väldiga skrapan men den siffran kommer snabbt att stiga, det berättar Skanskas marknadschef Mats Dynevik för Fastighetssverige. Här berättar han mer om den höga efterfrågan på nyproducerade kontor och hur uthyrningsmarknaden snabbt blivit bättre efter sommaren 2021.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY