Image

Kungsleden redovisar förlust

RAPPORTER Kungsleden redovisar värdeförändringar på -262 miljoner kronor (-24) för årets första kvartal. Detta leder till ett resultat före skatt på -79 miljoner kronor (113).
Publicerad den 27 April 2009

Nettoomsättningen ökade med tre procent till 771 miljoner kronor (747) och bruttoresultatet ökade med tolv procent till 501 miljoner kronor (447).

Fastighetsbeståndet per 31 mars 2009 består av 596 fastigheter (603) med ett bokfört värde om 28 589 miljoner kronor (28 576).

Prognos för helåret 2009 är ett utdelningsgrundande resultat på 1 300 miljoner kronor, motsvarande 9,50 kr per aktie.

- Transaktionsmarknaden var fortsatt avvaktande under första kvartalet. Den totala transaktionsvolymen sjönk med 75–80 procent till 4,5 miljarder kronor jämfört med motsvarande kvartal 2007–2008, enligt Newsec. Trots en kärv marknad gjorde Kungsleden affärer för knappt 300 miljoner kronor, varav försäljningar av bostäder och kommersiella fastigheter utgjorde den absoluta merparten, säger vd Thomas Erseus.

- Trenden med ett fortsatt stigande bruttoresultat fortsatte under kvartalet. Nettoomsättningen steg 3,2 procent, hyresintäkterna ökade 11 procent och bruttoresultatet steg med 12 procent. Ökningen skedde trots minskad modulförsäljning. Moduluthyrningen är fortsatt stabil och då marknadsanpassningar successivt gjorts inom produktionen under hösten är Nordic Modulars lönsamhet i stort sett oförändrad. De negativa värdeförändringarna på finansiella instrument tynger Kungsledens resultat men de är inte kassaflödespåverkande. Sammantaget bidrog vårt breda erbjudande med kommersiella och publika fastigheter samt moduler, till att koncernens driftsnetton var stabila under kvartalet.

- Kungsledens vakansnivå var stabil under kvartalet. Signalerna blir dock tydligare om att den realekonomiska utvecklingen kommer att börja slå igenom med ökade vakanser som en följd av företagskonkurser, vilket påverkar hela hyresmarknaden. Hittills i år är vår nettouthyrning stabil men riskerna har ökat på obeståndssidan och vi följer utvecklingen noga särskilt inom kommersiella fastigheter. Medan konkurserna slår direkt mot driftsnettot sker uppsägningar av hyreskontrakt normalt med nio månaders varsel.

- Efter periodens utgång slutfördes affären med Tredje AP-fonden. Affären innebär att Tredje AP-fonden förvärvar 50 procent av aktierna i det bolag som äger och förvaltar merparten av Kungsledens publika fastigheter i Sverige. Tillsammans med Tredje AP-fonden kan vi vidareutveckla och stärka Kungsledens redan starka position på marknaden för publika fastigheter. Samtidigt stärks den finansiella ställningen och vi ökar möjligheterna att på sikt tillvarata affärsmöjligheter som kan komma att uppstå på såväl den kommersiella som den publika fastighetsmarknaden. Från och med andra kvartalet kommer Kungsleden att redovisa det gemensamma bolaget enligt klyvningsmetoden.

- Kungsleden bedömer att transaktionsmarknaden kommer att vara fortsatt avvaktande under återstoden av året. Prognosen för det utdelningsgrundande resultatet 2009 uppgår till 1,3 miljarder kronor, inklusive det utdelningsgrundande resultatet om 800 miljoner kronor från affären med Tredje AP-fonden, säger Thomas Erséus.



- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige