Image
Nu tas det första spadtaget för Södertälje Science Park.
Nu tas det första spadtaget för Södertälje Science Park. Bild: White

KTH får nytt campus i Södertälje

Bygg/Arkitektur Nu tas det första spadtaget för Södertälje Science Park som White arkitekter ritat på uppdrag av fastighetsbolaget Acturum.
Publicerad den 24 Februari 2016

Scania, Astra Zeneca, KTH och Södertälje kommun står bakom satsningen på en plats för samverkan mellan näringslivet och akademin. Hösten 2017 flyttar KTH Södertälje hit och gör plats för en helt ny civilingenjörsutbildning.

Södertälje Science Park ligger i området Snäckviken som White förvandlar från ett slutet industri- och forskningsområde till ett öppet campus. Platsen ligger centralt i Södertälje, nära kollektivtrafik och service.

- Vi har skapat en entré som syns på håll. Det ska märkas i Södertälje att det här kvarteret får nytt liv. Entrén blir bilden av Södertälje Science Park och en symbol för samarbetet mellan KTH och de världsledande företagen som finns här. Det blir en injektion i staden, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.

KTH och Södertälje Science Park har identifierat behovet av ett samlande rum som stimulerar kontakter mellan företag, forskare och studenter. Dessutom är KTH i behov av sammanhängande studiemiljöer av olika karaktär. White har arbetat på uppdrag av KTH med processledning och programskrivning för samverkan mellan de olika aktörerna.

Whites lösning är att infoga en öppen, ljus och transparent tillbyggnad som innehåller hörsalar och större lektionssalar. Byggnaden erbjuder fria spännvidder, höga våningshöjder och flexibla tekniska lösningar. Huvudmaterialet på den nya byggnadens fasader blir trä. I nybyggnaden är det stora rum för utbildning vilket skapar behov av stora ljusinsläpp. Mot detta står nödvändigheten att begränsa solinstrålning för att inte skapa för stort kylbehov. Fasaderna får därför ett raster av limträ i en grövre dimension.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige