Image

Kristianstad planerar att sälja 1 000 lägenheter – och bygga 1 000 nya

Bostäder Den politiska ledningen i Kristianstads kommun planerar nu att det kommunala bostadsbolaget ABK ska bygga 1000 nya lägenheter. För att få kapital till nyproduktionen och för att minska den kommunala dominansen på marknaden ska ABK också sälja ungefär 1 000 lägenheter.
Publicerad den 16 Oktober 2015

– Ett kommunalt bolag ska vara ett verktyg för bostadsförsörjningen. När bostadsbristen är så stor som nu, räcker det inte att äga och förvalta. ABK måste bygga betydligt mer än tidigare, säger kommunalrådet Heléne Fritzon (S).

Det samverkande politiska styret med Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern vill nu att ABK bygger minst 1 000 lägenheter inom de närmaste fem-sex åren.

För att det ska fungera behöver en del av de äldre bostadshusen säljas.

– Dels behövs kapital till byggena, dels måste ABK:s dominans på bostadsmarknaden i Kristianstad minska för att andra aktörer också ska våga bygga i den takt som behövs, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP).

ABK, med sina cirka 8 900 lägenheter, äger i dag 60-70 procent av hyresrätterna i kommunen och står för cirka 25 procent av den totala bostadsmarknaden, med villor, bostadsrätter och ägarlägenheter inräknade.

– Det är extremt mycket. Det behövs en bättre balans om vi ska kunna uppnå nödvändig tillväxt och utveckling, säger Pierre Månsson.

Som jämförelse har det kommunala bostadsbolaget i Malmö drygt 30 procent av hyresrätterna och 16 procent av den totala bostadsmarknaden.

Ambitionen är att ABK ska sälja ungefär lika många lägenheter som de bygger, alltså omkring 1 000. Bolaget får därför i uppdrag att sätta samman ett paket med fastigheter, som samlat erbjuds till en ny ägare. Kraven på det bolag som ska överta fastigheterna är att det ska ta en aktiv roll i förvaltandet men också åta sig att bygga ytterligare ett antal bostäder i kommunen.

– Vi vet att ABK är en bra hyresvärd, men det finns andra seriösa fastighetsbolag som också kan förvalta ett bostadsbestånd på ett bra sätt. I det nuvarande läget måste vårt allmännyttiga bolag lägga större fokus på att ge fler människor tillgång till en egen bostad, säger Sven Nilsson (C).

Den politiska ledningens nästa steg blir att ge kommunledningskontoret i uppdrag att i nära samråd med ABK utreda lämpligt tillvägagångssätt, ta fram nya riktlinjer för bostadsförsörjning och förtydliga ägardirektivet till det kommunala bostadsbolaget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige