Image

Ilija om sin nya satsning: ”15-20 miljarder om fem år”

Bolag Ilija Batljan friades i stort sett helt i granskningen av Rikshem. Nu berättar han för Fastighetssverige om känslorna kring det som har hänt – och om sitt nya bolag. - Målet är att ha ett fastighetsvärde om 15-20 miljarder kronor om fem år.
Publicerad den 23 Februari 2016
Ilija Batljan. Bild: Nicklas Tollesson
Ilija Batljan.

I början av december meddelade Rikshem att styrelsen inte längre hade förtroende för sin vice vd Ilija Batljan.

Detta efter att han ”initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen” och att han ”tecknat bostadshyreskontrakt med annan part utan att inhämta styrelsens synpunkter”.

I granskningsrapporten står, angående hyreskontraktet att ”det hade varit lämpligt att informera styrelsen före ingående av hyresavtal, men vi kan inte utifrån Rikshems formaliserade riktlinjer och anställningsavtal se att vice vd behöver ett skriftligt godkännande”.

Angående fastighetsaffären står att Batljan efter att ha lämnat ett indikativt bud på en kommersiell fastighet, bett styrelsen om godkännande att förvärva fastigheten.
Krüger konstaterar att Batljan borde ha erhållit styrelsens ställningstagande innan han lämnade budet.

Förvärvet genomfördes för övrigt aldrig.

Ilija Batljan säger till Fastighetssverige:
- Det känns bra att bolaget gjorde en grundlig utredning och att man gjorde den publik. Nu kan alla i branschen se att jag friades på alla punkter.

Hur känner du inför att styrelsen sparkade dig?
- Jag vill inte recensera styrelsen. Är man vd eller vice vd får man leva med att man har speciella villkor. Jag är stolt över att ha varit med och byggt upp Sveriges största bostadsbolag.

Nu satsar Ilija Batljan på ett eget bolag, ”jag får återkomma med namnet”, säger han.
- Inriktningen blir initialt fastighetsutveckling med fokus att skapa förutsättningar för nyproduktion av bostäder. Det är i dag bostadsbrist i 250 av Sveriges 290 kommuner. Bostadsbristen är, tvärtemot vad många tror, inte bara ett storstadsproblem. Jag kommer längre fram också att köpa samhällsfastigheter. Många människor runt om i landet vet att jag kan bidra med mycket när det gäller att skapa win win-situationer för kommuner och fastighetsägare när det kommer till de här områdena.

Du blir en konkurrent till Rikshem?

- Till vissa delar kommer vi att arbeta med samma saker, men jag kommer att fokusera mer på fastighetsutveckling. Men jag ser mig inte som en konkurrent till någon, jag blir ett komplement och en samarbetspartner.

Vilka investerare har du i ryggen?
- Jag får återkomma till det. Men jag har förmånen att ha en del vänner…

Hur stort är det här bolaget om fem år?
- Målet är att ha ett fastighetsvärde om cirka 15-20 miljarder då.

När är första affären klar?
- 1 april. Det kommer att gå undan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY