Image

Hyresgästföreningen stämmer Akelius

Juridik Hyresgästföreningen region Norrland stämmer Akelius Fastigheter i Östersund AB, som ska ha tagit ut högre hyror än avtalat. Detta sedan förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandat.
Publicerad den 19 September 2012

Det är fyra nya hyresgäster hos Akelius Fastigheter i Östersund AB, som enligt Hyresgästföreningen har tvingats betala en felaktig hyra, eftersom de fått betala en hyra som är högre än den som förhandlats fram med Hyresgästföreningen.

Inför 2012 års förhandlingar yrkade Akelius Fastigheter i Östersund AB på en hyreshöjning med upp emot 20 procent i Östersund. Förhandlingarna strandade då Hyresgästföreningen inte accepterade hyreshöjningen och ärendet ska nu avgöras av Hyresnämnden senare i höst.

Trots att den nya förhandlingen alltså inte är klar ännu, har Akelius Fastigheter i Östersund AB valt att höja hyran med upp till 50% för nya hyresgäster, enligt Hyresgästföreningen.

- Akelius har strandat förhandlingarna för tomma lägenhet och sedan hyrt ut lägenheterna till högre hyra, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland.

- Enligt hyresförhandlingslagen får inte hyresvärden ta ut högre hyra än den hyra som föregående hyresgäst betalade.

Hyresgästföreningen kräver nu att Akelius ska betala tillbaka mellanskillnaden mellan den sista framförhandlade hyran och den hyra som Akelius har tagit ut. Man kräver också att Akelius ska betala ett skadestånd på 40 000 kronor eftersom Akelius Fastigheter i Östersund AB inte har följt sin förhandlingsskyldighet.

- Jag är övertygad om att vi har rätt och att vi kommer att vinna detta i Hyresnämnden som förhoppningsvis kan avgöra detta innan jul, säger Niclas Sundell. Vi vet ju heller inte om dessa fyra hyresgäster är de enda som betalar för hög hyra.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige