Image
Bild: Snöhetta, Fojab

Hyresavtalet för Max IV klart

Bolag Lunds Universitet har nu kommit överens om ett 25-årigt hyresavtal för Max IV i Lund. Lunds universitet kommer att betala cirka 100 miljoner kronor per år.
Publicerad den 2 Augusti 2012
Hyran för Max IV i Lund är nu klar: 100 miljoner om året. Bilder: Snöhetta/Fojab. Bild: Snöhetta, Fojab
Hyran för Max IV i Lund är nu klar: 100 miljoner om året. Bilder: Snöhetta/Fojab.

Totalt omfattar Max IV 44 000 kvadratmeter, vilket ger en kvadratmeterkostnad på 2 272 kronor per kvadratmeter.

Max IV uppförs och ägs av Peab och Wihlborgs, genom bolaget Fastighets AB ML4.
När anläggningen är färdigställd hyrs den ut till Lunds universitet som är värduniversitet för den nationella forskningsanläggningen.

Hyresavtalet reglerar hyran efter att Max IV är byggt, färdigt och inflyttningsklart, vilket beräknas bli under andra halvåret 2015. Avtalet avser fastigheten; acceleratortunnel, stora ringen, lilla ringen, kontorshus, parkeringsplatser och den omgivande marken inom tomten.

Enligt beräkning kommer Lunds universitet att betala cirka 100 miljoner kronor per år i hyra till ML4. Som bas för kontraktet ligger en rörlig ränta vilket kan påverka hyran något upp eller ner.

Hyreskostnaden ligger i nivå med den tidigare kalkylerade budgeten om 90 miljoner kronor i 2009 års penningvärde. Med en inflation på två procent ger det en hyreskostnad på drygt 100 miljoner kronor per år från 2015 – det år då hyran ska börja betalas.

Ett separat optionsavtal kommer också att ge möjlighet för Lunds universitet och staten att köpa ut anläggningen antingen under byggtiden eller efter 15 år och 20 år efter färdigställandet.

Ett statligt ägande öppnar för ett delägarskap från grannländerna och därmed möjlighet att bilda ett så kallat ERIC, European Research Infrastructure Consortium. Ett sådant konsortium ger tillgång till särskilda EU-medel som avsätts för forskningsinfrastruktur.

Max IV kommer att bli den synkrotronljusanläggning i världen med i särklass bäst teknisk och vetenskaplig prestanda, och kommer att sätta standard för nya, liknande anläggningar i världen de närmaste decennierna.

Uppförandet av anläggningen har planerats noggrant med hjälp av världens bästa konstruktörer och vetenskapsmän på området. Avgörande har varit att uppföra anläggningen så kostnadseffektivt som möjligt och med bästa finansiella villkor samtidigt som vetenskaplig prestanda ska vara absolut världsledande. Efter flera års planering och beräkningar är det nu fastlagt vilka tekniska funktioner som krävs för att få till en sådan ändamålsenlig världsledande anläggning.

- När hyresavtalet undertecknas innebär det att vi nu fullföljer en framgångsrik upphandling för forskarsamhället. Det är särskilt roligt att forskare, byggherrar och finansiärer i detta projekt tillsammans fått möjligheten att utforma en världsledande vetenskaplig anläggning i Sverige med placering i Lund, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Max IV är en nationell, statlig anläggning med flera finansiärer som bidrar till olika delar. Vetenskapsrådet, Lunds universitet (som är värduniversitet), Vinnova, Region Skåne, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Lunds kommun och tolv svenska universitet bidrar till finansieringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige