Image

Husö första vinnaren av GreenBuilding Award

TÄVLING Husö Fastighets AB i Söderhamn blev den första vinnaren av Annual GreenBuilding Award. Bolaget får priset för sina energieffektiviserande ombyggnationer av tingshuset i Hudiksvall och polishuset i Söderhamn
Publicerad den 25 Mars 2008

EU:s GreenBuilding-program riktar sig till fastighetsägare som vill effektivisera energianvändningen i sina byggnader. Projektet gäller byggnader med lokaler där den kostnadseffektiva besparingspotentialen är särskilt hög.

För att kunna ansöka om GreenBuilding-partnerskap krävs energibesparingar om minst 25 procent vid ombyggnation, eller vid nybyggnation att fastigheten har 25 procent bättre energiförbrukning än gällande nybyggnadskrav.

Husö Fastighets AB nominerades som en av tre kandidater av Fastighetsägarna Sverige, som är "National Contact Point", det vill säga Sveriges officiella kontakt i GreenBuilding-programmet.

Fastigheterna byggdes om 2005, vilket var innan miljödebatten intensifierades i Sverige och internationellt. Företagets vd Greger Skogkvist fick veta att Boverket vid tiden för renoveringsprojekten gav ett investeringsbidrag på 25 procent för ombyggnationer som minskade koldioxidutsläppet till en viss grad, vilket bolaget kunde få eftersom de har offentliga hyresgäster i de aktuella fastigheterna. Man förbättrade belysning, ventilation, tilläggsisolering och uppvärmningen.
- Investeringen visade sig blir mycket lönsam, men det hade den blivit även utan bidraget från Boverket, säger Greger Skogkvist.

Bengt Wånggren är utvecklingschef på Fastighetsägarna Sverige och ansvarar för organisationens del i GreenBuilding-programmet.
- Vi nominerade Husö som en av tre svenska kandidater, totalt är det åttio nominerade som har tävlat om utmärkelsen. Jätteroligt att Husö tagit hem detta pris, säger Bengt Wånggren.

Priset delas ut i Frankfurt den 10 april.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige