Image
HSB Sydost vill bygga bostäder på Pantarholmen i Karlskrona.
HSB Sydost vill bygga bostäder på Pantarholmen i Karlskrona. Bild: HSB

HSB Sydost vill bygga 14 våningar på Pantarholmen i Karlskrona

Bygg/Arkitektur HSB Sydost presenterar en ny detaljplan för Kvarteret Posse i Karlskrona.
Publicerad den 9 Januari 2020

Kvarteret Posse ligger på Pantarholmen i Karlskrona, ett traditionellt HSB-starkt område i staden. HSB har ägt fastigheten sen 2012 och lämnade 2013 in förfrågan om att ändra detaljplanen. Fastigheten är idag bebyggd med gamla tegelhus som inte längre är i brukbart skick. Finns det möjlighet kommer HSB att vilja återanvända något av det material (sten och tegel) som finns i dessa gamla fina byggnader. Detaljplanen medger att fastigheten bebyggs med fyra stycken flerbostadshus, där det högsta tillåts vara 14 våningar. Majoriteten av byggnadskropparna tillåts vara 8–10 våningar.

HSB har med sitt förslag som ligger till grund för detaljplanen velat göra något speciellt med platsen. I dag utgör fastigheten en obesökt plats med enastående outnyttjad utsikt över havet. Fastigheten består av en park nere vid gatan samt en platå som ligger högre än anslutande fastigheter. Denna höjd vill HSB nyttja både för att ge våra befintliga och nya medlemmar möjlighet till ett fantastiskt boende i Karlskrona, men även för att öppna upp platsen för besökare som vill njuta av utsikten eller strosa längst med vattnet.

I det nya kvarteret ryms nästan 200 nya lägenheter i varierande storlekar. Det stora utbudet av lägenheter ska möjliggöra för alla som önskar att kunna hitta en passande lägenhet. Allt från väl planerade mindre ettor till stora våningar med generösa takterrasser samsas i kvarteret.

Efter sanering av parken nere vid Landsvägsgatan ska en ny park skapas. Här ska det finnas möjligheter för både boende och besökare att komma till en lummig plats med tydliga kopplingar till den nya Tullparken.

Kommunens tidplan anger att detaljplanen kan vinna laga kraft vid nästa årsskifte, vilket skulle möjliggöra en inflyttning för de första lägenhetsinnehavarna under 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige