Image
Nacka kommun vill förvandla oljehamnen till bostadsområde.
Nacka kommun vill förvandla oljehamnen till bostadsområde. Bild: White

Hovrätten ger Nacka rätt – ett steg närmare bostäder i oljehamnen

Juridik Hovrätten har nu gett Nacka kommun rätt i tvisten med Statoil. Kommunen vill bygga en stadsdel med 2 000 bostäder vid Bergs oljehamn.
Publicerad den 15 Oktober 2015

Kommunen, som äger marken, vill bygga bostäder på platsen och har därför sagt upp oljebolaget Statoil, som har oljedepåverksamhet vid Bergs gård.

Statoil, som vill ha kvar hamnen, har motsatt sig uppsägningen och överklagat den i flera instanser. Nu ger också Svea hovrätt kommunen rätt, uppsägningen har skett i rätt tid och på rätt sätt.

Bergs gård är beläget vid Stockholms inlopp där Nacka stad växer fram. Med det vattennära läget och med promenadavstånd till den planerade tunnelbaneuppgången vid Nacka centrum är området ett av de mest attraktiva framtida bostadsområdena i Stockholm.

FAKTA / Rättsprocessen
Nacka kommun sade 2013 upp ett tomträttsavtal avseende Bergs Gård på västra Sicklaön, där Statoil i dag bedriver en oljedepå. Statoil har inlett två processer för att ogiltigförklara uppsägningen.

Processerna med anledning av kommunens uppsägning av tomträttsavtalet kan delas in i två delar:

1. Formell tvist dvs. har kommunen gjort uppsägningen i rätt tid och på rätt sätt enligt lag och avtal.

2. Materiell tvist (klandertalan) d.v.s. har kommunen objektivt godtagbara skäl för sin uppsägning.

Den formella tvisten handlar om att Statoil hävdar att uppsägningen inte skedde i rätt tid, d.v.s. just på nyårsaftonen 2013. Denna tvist har prövats i flertalet instanser och alltså nu också av Svea hovrätt. Frågan om kommunen har skäl för sin uppsägning (klandertalan) är inte avgjord. Handläggningen av målet pågår i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige