Image

HG7 – Oscar Properties nya stadskvarter i Stockholm

Bygg/Arkitektur I Hammarbys hamnkvarter ritar och bygger nu sex av landets unga och mest nytänkande arkitekter sex olika objekt som tillsammans med en park av en landskapsarkitekt bildar HG7, Oscar Properties nya projekt.
Publicerad den 24 Januari 2013

Projektet är signerat Oscar Properties och ska bli ett helt nytt bostadsområde med ”innovativ arkitektur, design, service och stadsplanering”.

Projektet är just nu ett av Stockholms innerstads största, enskilda nybyggnationsprojekt för bostäder.

Arkitektkontoren är:

Johannes Norlander Arkitektur
Arrhov Frick Arkitektkontor
Arkitektkontor Dinell Johansson
Andreas Martin-Löf Arkitekter
Hultman Part Vogt
Jägnefält Milton
PAJU Arkitektur och Landskap

Inflyttning i de 180 bostadsrättslägenheterna är planerad till 2014.

HG7 kommer av platsen Hammarby Gård som nu förändras av sex arkitekter och en landskapsarkitekt. Kvarteret ska ge nya associationer till stadsdelen Hammarby Sjöstad med attribut som internationell arkitektur och ett kraftfullt, modernt och självsäkert tilltal. Platsen är de gamla hamnkvarteren med närhet till urbana konstruktioner som Skanstullsbron och Värmeverket. Området ska erbjuda en ny typ av urbant boende som underlättar vardagslivet för stockholmarna med närhet till service, träning, konst, bageri, restauranger och barnaktiviteter.

De sex husen har varierad karaktär både exteriört och interiört för att skapa en dynamisk stadsbild samtidigt som det finns en tydlig röd tråd i den historiska platsen och den gamla hamnmiljön som håller ihop kvarteret. Bostäderna har i många fall en flexibel planlösning för att maximera ytan och kunna anpassas för olika skeenden i livet. Arkitekturen och stadsplaneringen har som ambition att förbättra och förenkla livet i staden. Samtliga lägenheter har smarta och innovativa lösningar vad gäller funktionalitet, interiör och form. Även utemiljön och den visuella upplevelsen av byggnaderna kommer att bidra till ett nyskapande bostadsområde.

- HG7 ska vara en kreativ injektion på bostadsmarknaden. Variation är något vi ofta återkommer till och som Stockholm skulle behöva mer av. Med sex unga, innovativa
arkitekter som bygger var sitt hus samt en landskapsarkitekt som får fria händer att skapa gaturummet med grönområden och en park, hoppas vi kunna erbjuda ett helt nytt typ av bostadsområde, säger byggherren Oscar Engelbert.

Oscar Properties vision om ett modernt boende handlar inte enbart om arkitekturen, lägenheten, materialen, hållbarhet och läget i sig. Vad som är minst lika viktigt är att huset och närområdet där man bor har de faciliteter som behövs för att förenkla vardagen. Därför kommer HG7 att kunna erbjuda service i form av gemensamhetsytor för både små barn och äldre tonåringar. Det kommer även att finnas en relaxavdelning med bastu, spa och gym samt en kemtvätt, delikatessbutik och lånecyklar.

- Vi arkitekter fick en kort men kärnfull brief: Tänk Hammarby Sjöstad, fast tvärtom. HG7 är ett unikt projekt på grund av sin variation. Det är inte ofta sex arkitekter bygger var sitt hus i samma kvarter, säger Andreas Martin-Löf.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige