Image

Hemsö miljardinvesterar i Nacka

Transaktioner Hemsö köper en portfölj omfattande ett flertal fastigheter i Nacka i Stockholm. Investeringen uppgår till totalt cirka 1,5 miljarder kronor.
Publicerad den 29 September 2016
Per Berggren. Bild: Hemsö
Per Berggren.

Portföljen består av tre grundskolor, tio förskolor, två boenden och en ishall. Säljare är Nacka kommun som även blir den huvudsakliga hyresgästen.

Genomsnittlig uppskattad återstående hyrestid uppgår till cirka 20 år inklusive planerade projekt. Fastighetsvärdet exklusive transaktionskostnader uppgår till 612 miljoner kronor. I samarbete med Nacka kommun kommer fastigheterna att renoveras, byggas om och till för att uppfylla kommunens visioner.

Projektvolymen beräknas till 775 - 900 miljoner kronor.

– Vi har ett gott samarbete med Nacka kommun och är stolta över att ha fått förtroende att äga, förvalta och utveckla ytterligare fastigheter i kommunen, säger Hemsös vd Per Berggren.

Den uppskattade uthyrningsbara ytan beräknas efter färdigställande att uppgå till omkring 34 000 kvadratmeter med ett bedömt hyresvärde om strax över 70 miljoner kronor per år.

Nacka kommun planerar att sälja 11 procent, cirka 25 000 kvadratmeter, av sitt bestånd av samhällsfastigheter till Hemsö.

- Nacka växer kraftigt och denna affär möjliggör viktiga och långsiktiga investeringar i infrastruktur, skolor och idrottsanläggningar, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Affären innebär att Nacka kommun säljer ett blandat bestånd av fastigheter. Det rör sig om tre skolor, tio förskolor och tre andra objekt. Totalt uppgår köpeskillingen för de fastigheter som överlåts till 612 miljoner kronor.

- Förutom större investeringar skapas också större möjligheter att investera i det vardagsnära såsom cykelbanor, parker och skolgårdar, säger Gunilla Grudevall Steen (L).

Nacka behöver fler förskolor, skolor och boenden för äldre och kommunen planerar både bygga själv och välkomna ytterligare aktörer.

- Genom affären gör vi det tryggare för alla verksamheter med ökade möjligheter till förbättring av lokaler och utvecklad förvaltning, säger Hans Peters (C).

- Detta är också ett viktigt led att utveckla förvaltning av alla de fastigheter som vi fortsatt äger och de vi själva bygger framöver, säger Jan-Eric Jansson (KD).

Tillträde sker den första december 2016 och projekten i portföljen beräknas vara färdigställda 2021. Affären är villkorad av godkännande från kommunfullmäktige.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige