Image

Heimstaden miljardköper i Öresund

Transaktioner Heimstaden fortsätter investera i Ystad och köper 13 fastigheter av Brogripen för 735 miljoner kronor. Samtidigt köper bolaget fem fastigheter i Köpenhamn för 598 miljoner kronor.
Publicerad den 20 December 2016

I oktober köpte Heimstaden fastigheter i Ystad av HP Holding för 768 miljoner kronor. Nu har bolaget undertecknat avtal om att köpa ytterligare 13 stycken fastigheter i Ystad, den här gången av Brogripen.

Beståndet består av totalt 449 stycken bostadslägenheter samt några kommersiella butiksloker i centrala Ystad. Den totala ytan uppgår till cirka 38 000 kvadratmeter med en uthyrningsgrad på 99,5 procent om totalt 41 miljoner kronor i hyresintäkter.  

– Det känns mycket bra att kunna komplettera våra tidigare förvärv i Ystad med dessa fastigheter av hög kvalité. Vi har sedan tidigare ett bestånd bestående av 755 stycken bostadslägenheter på orten. I och med detta förvärv uppgår vårt bestånd i Ystad till 1 204 lägenheter och vi är igång med etablering av en fullskalig förvaltningsenhet, vilket kommer att öka vår lokala närvaro och ge en förbättrad service, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.

Transaktionsvärdet i affären uppgår till 735 miljoner kronor och planerat tillträde är den 31 mars 2017. Förvärvet finansieras delsmed egen likviditet om 294 miljoner kronor och dels med banklån om 441 miljoner kronor. Transaktionen genomförs som bolagstransaktion.

Nordier var säljarens transaktionsrådgivare.

Parallellt med affären i Ystad fortsätter Heimstaden att investera i Öresundsregionen. På den danska sidan bron – i Köpenhamn – köper bolaget, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, fem fastigheter om totalt 109 lägenheter. Förvärvet sker som fastighetstransaktioner. I fyra av de fem fastigheterna har hyresgästerna förköpsrätt i enlighet med dansk lagstiftning.

Total bostadsyta uppgår till cirka 19 750 kvadratmeter med en uthyrningsgrad på cirka 97 procent och bruttohyran uppgår till cirka 18 miljoner danska kronor.

Säljare är LB Forsikring A/S samt Semen Ejendomsaktieselskab och köpeskillingen uppgår till cirka 455 danska kronor, motsvarande cirka 598 miljoner svenska kronor. Förvärvet finansieras med egen kassa.

– Vi adderar nu ytterligare bra belägna bostadsenheter i den danska huvudstaden till vår portfölj. Efter förvärvet äger vi ca 1 200 ägarlägenheter och tror på en fortsatt positiv marknadsutveckling i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd för Heimstaden.

Tillträde sker den 1 februari 2017 på den fastighet som löper utan förköpsrätt.

Övriga fyra fastigheter har tillträde i april 2017 i den mån hyresgästerna inte nyttjar förköpsrätterna.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en partnerägd fastighetsrådgivare aktiv på den svenska fastighetsmarknaden. Nordiers verksamhet omfattar tre olika affärsområden: transaktion, värdering samt uthyrning och utveckling. Vi erbjuder kvalificerad rådgivning och deal-making för såväl fastighetsägare och investerare som entreprenörer. Vår approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad.

Nordiers transaktionsteam är aktiva i alla fastighetssegment och genomför affärer i hela Sverige, även på illikvida delmarknader. Vi arbetar alltid i små team,...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här många affärer ska Serafim göra i år

Bolag Serafim gjorde två förvärv precis före årsskiftet. Fastighetssverige frågar företagets vd Rickard Jacobsson vad de planerar framöver. Här ska de växa. Vi undrar också om det kan bli aktuellt med en börsnotering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY