– Om Högsta Domstolen skulle ha ansett att alla medlemmar måste ha lika stor nytta av ett beslut skulle bostadsrättsföreningarna handlingsförlamas. Då skulle det bli omöjligt att tillföra fastigheter nyttigheter som bullerplank, hiss eller garageplatser, säger Liselott Kristoffersson, fastighetsjurist Fastighetsägarna Stockholm och ombud i det aktuella fallet.
Enligt henne är många föreningar medvetna om likhetsprincipen, men misstolkar den. Principen förhindrar främst illojalt beteende. Och så länge det rör sig om ett beslut som ”medför en nödvändig eller rimlig nyttighet” vilket framgår av domen, är den exakta rättvisan underordnad nyttan.
– Domen tydliggör att det är kollektivets bästa som styr och ger grönt ljus för bostadsrättsföreningar att fortsätta att utveckla sina fastigheter. Men de kan inte besluta om vad som helst. Beslut måste falla inom ramen för föreningens syfte, vilket bland annat är att förvalta fastigheten. säger Katarina Tunhammar, verksamhetsansvarig BRF på Fastighetsägarna Stockholm.
Bolag Efter en affär i inledningen av veckan står det klart att SBB och intressebolaget PPI får ny storägare. Atle Kigen, Head of Media Relations and Public Affairs på Aker, berättar för Fastighetssverige om det norska bolagets val att kliva in i SBB och PPI, framtiden för PPI efter affären och hur man ser på SBB:s position och möjligheter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.