Image
Solceller.
Solceller. Bild: HSB Göteborg

Här ska Statens fastighetsverk satsa på solceller

Energi/miljö Statens fastighetsverk (SFV) har en särskild uppgift från regeringen att öka användningen av solceller. På uppdrag av SFV kommer ÅF att genomföra en inventering av möjliga platser för solceller på ett antal fastigheter, däribland Varbergs fästning och Drottningholms slott.
Publicerad den 11 Juli 2019

Regeringens uppdrag till Statens fastighetsverk består av att öka användningen av solceller vid så kallade bidragsfastigheter. En bidragsfastighet är en fastighet som inte har möjlighet att på lång sikt bära sina egna kostnader, därför är det beslutat att dessa ska få bidrag från regeringen. Omkring 150 bidragsfastigheter står under SFV:s förvaltning.

Målet med satsningen på solceller är att bidra med förnybar energi och att utveckla och hitta möjligheter i udda miljöer, särskilt sådana med stora kulturhistoriska värden. På uppdrag av Statens fastighetsverk genomför ÅF nu en kartläggning av möjliga platser för solceller på SFV:s bidragsfastigheter.

Arbetet har redan påbörjats vid några av fastigheterna, däribland Sveriges sydostligaste ögrupp Utklippan i närheten av Karlskrona. Ögruppen elektrifierades i slutet på 1940-talet och det förmodas att strömkabeln in till land inte kommer att fungera många år till. ÅF ser därför över möjligheten till ett lokalt självförsörjande energisystem. Samma utmaning står även ett antal öar på västkusten inför, däribland Pater Nosterskären, Väderöarna och Nidingen, och ÅF inventerar även dem.

Andra fastigheter som kartläggs i projektet inkluderar bland annat Karlstens fästning på Marstrand, Varbergs fästning och Drottningholms slott. Tillsammans med SFV har ÅF nu ett ramavtal som löper i två år med eventuell förlängning. Det finns sedan tidigare ett antal solcellsanläggningar installerade på SFV:s fastigheter, däribland Sveriges ambassad i New Delhi, Indien, som ÅF tidigare har varit med och besiktigat.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige