Image

Här är årets Kasper Salin-vinnare

Bygg/Arkitektur HSB:s bostadshus Studio 1 i Örgryte, ritat av Johannes Norlander, vann årets Kasper Salin-pris.
Publicerad den 30 November 2016

Alla fyra nominerade till årets Kasper Salin-pris var arkitektur för vardagliga verksamheter – en galoppbana, en vårdcentral, ett flerbostadshus och en förskola.
Bostaden, Studio 1 i Örgryte, tog hem priset. Juryn belönar de två husen bland annat för dess välkomnande gemensamma ytor och materialbehandlingen.

– Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och största arkitekturpris som genom åren har gått till ett flertal ikonbyggnader, som Markuskyrkan i Björkhagen och Etnografiska museet i Stockholm. Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Studio 1 är ett lyckat bostadsprojekt sett till både resultatet och processen på vägen. Ett gott samarbete mellan arkitekten Johannes Norlander (Johannes Norlander Arkitektur AB) och byggherren HSB har gett bostadsrättslägenheter där de boende stortrivs. Bostadshus med kvaliteter som varar länge, motiverar juryn sitt val av pristagare.

HSB ville ha ett hus som andades dåtidens våning i modern tappning. Mycket omsorg har ägnats åt de gemensamma ytorna, med entréplanets rum och bland annat ett kollektivt kök. Även lägenheterna har välstuderade rum med vackert dagsljus och utblickar i flera väderstreck. ”En diamant i HSB:s skattkista”, kallar byggherren själv sitt projekt. Juryn framhåller också den höga standarden i hantverksutförandet och materialbehandlingen, med svartbränt platsmurat tegel i fasaden.

Juryns motivering: ”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge.”

Årets pris delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 29 november på Cirkus i Stockholm. Kasper Salin-priset grundades 1962 och har delats ut varje år sedan dess.
Övriga nominerade 2016 var Bro Galopp i Bro, Önsta, Nötkärnan vårdcentral i Bergsjön och Råå förskola i Råå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige