Image

Gyllenforsen och KF betalar halv miljard för att utveckla Slussen

AFFÄRER Gyllenforsen och KF Fastigheter ska bilda ett gemensamt projektbolag för att utveckla 35000 kvadratmeter handelsytor vid Slussen i Stockholm. Fem företag slogs om att få utvecka marken. Gyllenforsens och KF:s vinnande anbud låg på 475 miljoner kronor.
Publicerad den 11 Mars 2008

En bidragande orsak till valet av de två fastighetsbolagen, som nu ska bilda ett gemensamt projektbolag för Slussen, är samordningsvinster genom att Gyllenforsen redan äger fastigheten med Katarinahissen och restaurang Gondolen. På toppen av den fastigheten finns redan planer på att skapa ett stort panoramadäck, öppet för allmänheten, skriver Dagens Nyheter.

- Vi ser många möjligheter men också risker med Slussen, denna fantastiska kommunikationsplats. Vi vill skapa en träffpunkt som också är en aktivitetspunkt. Slussen ska sjuda av liv på dygnets alla timmar när vi skapar en inomhusmiljö med utekänsla, säger Torbjörn Wiberg, vd på Gyllenforsen, till Dagens Nyheter.
Detaljplanearbetet inleds i år tillsammans med det vinnande projektbolaget.

Samtidigt går staden ut och söker nya arkitekter för kompletteringar av utformningen av Slussens gemensamma ytor.

Grunden är det vinnande förslaget Nya Slussen från 2004 från Nyréns. Men stadsbyggnadskontoret vill genom en EU-upphandling ha in fyra nya arkitektkontor, gärna även utländska, som fram till årsskiftet ska "rita färdigt" förbindelsen mellan Söder och Gamla stan.

Byggstarten för nya Slussen är beräknad till 2012 och 2018 ska trafikapparaten stå klar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige