Image
JM får en godkänd detaljplan för att riva och bygga nytt på Marieviks udde, i närheten av Hornstull på Södermalm
JM får en godkänd detaljplan för att riva och bygga nytt på Marieviks udde, i närheten av Hornstull på Södermalm Bild: JM

Grönt ljus för nya bostäder på Södermalm

Bostäder Precis vid vattnet mitt emot Hornstull ligger Marieviks Udde. Detaljplanen för Marievik har vunnit laga kraft. AMF Fastigheter som är majoritetsägare i området kan nu tillsammans med Stockholms stad och fastighetsägarna JM och Klövern påbörja arbetet med att förverkliga visionen för Marievik.
Publicerad den 4 April 2023

Nu startar förvandlingen från ett bedagat kontorsområde skriver JM i ett pressmeddelande.

– Intresset för Marieviks Udde har varit stort ända sedan vi förvärvade området 2014. Nu kan vi äntligen presentera bostadskvarteren och alla fina kvaliteter som ryms här, säger Benny Svärd, projektledare på JM.

Nu påbörjas rivning av de uttjänta kontorshusen som står på platsen. Därefter påbörjas arbeten med husproduktion samt en omfattande renovering och breddning av kajpromenaden runt Marieviks Udde. Första inflyttning sker preliminärt i början av 2027.

AMF Fastigheter har höga ambitioner för Marievik kommande år. I december 2022 förvärvade bolaget ytterligare två kommersiella fastigheter och stärkte därmed sin position som majoritetsägare i området. AMF Fastigheter äger nu nio fastigheter i Marievik med en totalyta om cirka 133 000 kvadratmeter. Genom den nya detaljplanen får fem av fastigheterna påbyggnader och totalt tillkommer för AMF Fastigheters del cirka 28 000 kvadratmeter lokalyta för kontor och verksamheter. Fler entréer ska tillkomma och fasader ska rustas upp.

För JMs del är det första kvarteret som byggs ritat av Wingårdhs som också har tagit fram den övergripande kvartersstrukturen för området. Husen är mellan 7-8 våningar mot vattnet och accentueras av högre byggnader mellan 20-32 våningar i en förlängning av Liljeholmskajens unika skyline.

– JMs nya kvarter tillför upplevelser i olika dimensioner. Tillsammans med de andra fastighetsägarna i området skapar vi en modern och trygg blandstad, säger Benny Svärd.

Flera parker, torg samt gång- och cykelvägar tillkommer i området och husens bottenvåningar förbereds för butiker, restauranger och service. Ovanpå varje bostadskvarter skapas takgårdar för de boende med fantastisk utsikt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige