Image
Detaljplanen för Masthuggskajen har vunnit laga kraft.
Detaljplanen för Masthuggskajen har vunnit laga kraft. Bild: Kanozi Arkitekter

Grönt ljus för Masthuggskajen i Göteborg

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Masthuggskajen har vunnit laga kraft. På området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen ska 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell byggas. Målet är att skapa ett område med kontraster som med puls och kulturell dynamik fortsätter att vara en stimulerande plats med internationella intryck som binder ihop staden.
Publicerad den 7 Mars 2019

Mark- och miljödomstolen har avslagit de överklaganden som kommit in mot beslutet om antagande i Göteborgs Stads kommunfullmäktige avseende detaljplanen, vilket innebär att vägen nu ligger öppen för att fortsätta utvecklingen av Masthuggskajen.

– Äntligen får vi sätta igång med byggnationen. Det har varit ett gemensamt arbete av Göteborgs Stad och alla konsortiemedlemmar. Vi är väldigt glada att nu kunna ta nästa steg i att förverkliga Masthuggskajen, att få bygga vidare på och utnyttja de kvaliteter som finns idag samtidigt som vi bygger nytt, säger projektledare Åsa Vernersson, Älvstranden Utveckling.

Det händer just nu mycket i området även hos andra aktörer och projekt. Planeringen av allmän plats med bland annat den nya stadsdelsparken vid Heurlins plats är i full gång. Ambitionen är att skapa ett mycket grönare Masthuggskajen för umgänge och aktivitet. Kopplingarna till vattnet ska stärkas med bland annat ett kajstråk och en mötesplats för internationella affärer och handel planeras på en halvö ut i älven. Idéerna håller också på att konkretiseras kring den linbana som planeras starta vid Masthuggskajen och binda ihop staden över älven.

Masthuggskajen är ett välkänt och välbesökt område som upplevs ha ett bra läge, men som idag anses vara ödsligt. Något som det finns stora förhoppningar om kommer ändras i och med utvecklingen av det nya området.

– Förväntningarna på området är väldigt positiva. Närheten till vatten, nytänkande och större kulturellt utbud är saker som gör att många ser det som en attraktiv plats i framtiden. Vi arbetar också mycket med hållbar stadsutveckling på Masthuggskajen, här ska det vara lätt att leva och verka hållbart, det är så vi vill bygga för framtiden, säger Åsa Vernersson.

Först ut efter godkänt bygglov blir det hotell som planeras byggas intill Folkets Hus av Balder i samarbete med Nordic Choice. Beräknad byggstart för den 33 våningar höga byggnaden som kommer rymma 453 hotellrum, restauranger, konferenslokaler och med utsikt över det nya området, hela Älvstaden och hamninloppet är i april.

Masthuggskajen skapas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, Hotell Draken, NCC, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling. Området är en del av Älvstaden och Citylab-certifierat för hållbar stadsutveckling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige