Image

Från soldatkasern till förstklassigt hotell

PROJEKT Östra och Västra boställshusen på Skeppsholmen i Stockholm har förvandlats till fyrstjärnigt hotell. Till vardags kallas de två byggnaderna Långa raden och 300 år efter att de byggdes kommer husen, efter varsam renovering, åter att användas som logement och krog – fast i modern tappning. I oktober lämnar Statens fastighetsverk (SFV) över nyckeln till den nya hyresgästen Hotel Skeppsholmen, en medlem i Nobisgruppen.
Publicerad den 24 September 2009

De två husen i Långa raden uppfördes som kaserner för Karl XII:s drabanter mellan åren 1699 och 1702. De tillhör det fåtal av Nicodemus Tessin den yngres nyttobyggnader som fortfarande finns kvar. Tack vare en varsam renovering, för att bevara det ursprungliga men samtidigt anpassa byggnaden till moderna behov, kan husen redan i höst anta sin nya roll som förstklassigt hotell, med en inbyggd och bevarad historia i alla rum.

- Det är fantastiskt att kunna göra ett modernt hotell i så gamla byggnader. Renoveringen har ställt krav på både kreativa lösningar, tålamod och hantverksmässig skicklighet utöver det vanliga, säger Ulf Tomner, fastighetschef vid SFV.

Ombyggnadens övergripande mål har varit att göra husen och deras trädgårdar tillgängliga för allmänheten. När Hotel Skeppsholmen invigs i slutet av oktober kommer det att vara en viktig del i SFV:s vision att göra Skeppsholmen till ett tryggare, mer öppet och levande område.

- Vi hoppas att både Stockholmare och turister ska lockas av hotellets fantastiska läge och den inspirerande blandningen av drygt 300 år gamla miljöer och ny unik design. Vårt mål är att fylla en av landets viktigaste historiska byggnader med det bästa av dagens Sverige, i form av kök, mode, konst, musik och design, säger Joachim Olausson, VD på Hotel Skeppsholmen.

Som mest har ett åttiotal hantverkare jobbat nära varandra i de trånga utrymmena. Det är ungefär dubbelt så många som vid en ordinär nybyggnation av den här storleken. Det stora antalet hantverkare har krävts för att renoveringen skett med traditionella material och metoder. Därmed har man kunnat säkerställa att de historiska värdena bevarats. Att huset är långt och smalt har varit en utmaning. Många hantverkare har behövt samsas om utrymmet och det har ställt stora krav på logistiken. Trots det är renoveringen klar tre månader tidigare än beräknat.

- Projektet har kostat 130 miljoner kronor. För det har vi fått en väl utvecklad kulturbyggnad som ger en bra hyresintäkt på lång sikt och ökad tillgänglighet för allmänheten. Det visar att kulturvärdet också har ett ekonomiskt värde även i kommersiella sammanhang, säger Ulf Tomner.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

AMF Fastigheter redo för mer efter miljardaffären: "Vi gör gärna ytterligare förvärv"

Bolag Efter dubbla storförsäljningar slår AMF Fastigheter till med ett miljardförvärv i Stockholm när man köper Göta ark på Södermalm av Balder. AMF Fastigheters transaktionschef Fredrik Ronvall berättar för Fastighetssverige om planerna för den förvärvade fastigheten, hur man vill fortsätta växa och var man tittar efter nya förvärv samt om möjligheterna till expansion utanför Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige