Image

Första spiken för Sveriges största kombohusprojekt

Bostäder Nyligen slog det kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå ned de första symboliska spikarna för de nio nya kombohusen på Böleäng i Umeå. Projektet är det enskilt största i Sverige och totalt byggs 180 lägenheter.
Publicerad den 18 December 2015

De första hyresgästerna flyttar in redan i slutet av 2016.

Istället för ett traditionellt första spadtag slog Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd, Bernt Andersson, Bostadens styrelseordförande, Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande och Pether Fredholm, vd på JSB, ned varsin symbolisk spik som markerade starten för projektet.

Konceptet Kombohus bygger på en rikstäckande upphandling gjord av allmännyttiga bostadsbolags intresseorganisation, SABO. Konceptet har tagits fram bland annat för att pressa byggkostnader och därmed hyresnivåer.

-Det här konceptet innebär att Bostaden, genom oss, kan bygga på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt vilket leder till en vettig boendekostnad för hyresgästerna, säger Pether Fredholm, vd på JSB.

Husen byggs i hållbara material med lång livslängd och är konstruerade för att kunna sättas upp snabbt, både tack vare att de redan upphandlats av SABO och för att de är förtillverkade. Det enda som byggs på plats är husgrund och komplementbyggnader som cykelförråd och soprum.

Husen är energieffektiva med en energianvändning på cirka 65 kWh/år/kvm, vilket ligger helt i linje med Bostadens hållbarhetstänk. De får även individuell mätning av el och varmvatten. Och tack vare att mycket av byggmaterialet transporteras via järnväg istället för med mer traditionella lastbilstransporter, minskar koldioxidutsläppen från transporterna med 99,8 procent enligt JSB.

-Projektet som både omfattar upprustning av ett intilliggande kvarter och nu det här nya som blir inflyttningsklart om ett år, är exempel på hur vi jobbar utifrån en helhetssyn. Vi jobbar i olika stadsdelar, vi bygger nytt, vi rustar gammalt och allt ska fungera för många olika målgrupper. Dessutom ska allt vi gör vara hållbart – socialt, ekologiskt och ekonomiskt, avslutar Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd.

Fakta:
Antal lägenheter: Cirka 180 st fördelade i 9 hus varav 6 st trevåningshus och 3 st fyravåningshus
Lägenhetsstorlekar: 60 st ettor, 60 st tvåor och 60 st treor
Material: Stomme, bjälklag och innerväggar består av betong för hög brandsäkerhet och låga bullernivåer. Kakel och klinker i badrummen, eklamell i alla rum, delvis klinker i hall och utmed köksbänk. Tvättutrustning i badrum med avlastningsbänk och överskåp, förberedelse för diskmaskin och trådbunden porttelefon.
Hyra: Inte fastställd i dagsläget, men cirka 10–15 procent lägre än vid traditionella nyproduktioner

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige