– När Hyresnämnden i sitt beslut i dag säger nej till att låta lägesfaktorn få ett ökat genomslag vid hyressättningen säger de också nej till att skapa förutsättningar för en fungerande marknad för hyresrätter i Sveriges tillväxtregioner, säger Tore Ljungkvist, tillförordnad chefjurist vid Fastighetsägarna Stockholm.
Den 1 januari 2011 kom en reform av hyreslagen som syftade till att ge bättre förutsättningar för en väl fungerande bostadsmarknad för hyresrätter. Effekten av reformen har dock inte motsvarat förväntningarna. Detta är bakgrunden till att Fastighetsägarna Stockholm gick till Hyresnämnden med ett vägledande mål rörande vilken betydelse som lägesfaktorn ska få för hyressättningen i Stockholms innerstad.
Fastighetsägarna yrkade en höjning med i snitt tio procent, fördelat under en treårsperiod, för den aktuella fastigheten på Kungsholmen.
– Hyresnämnden har i sitt beslut valt att helt bortse från reformen av bruksvärdesystemet 2011, som bland annat syftade till att låta lägesfaktorn få en ökad betydelse vid hyressättningen. Därmed blir det också självklart för oss att överklaga beslutet till Svea Hovrätt, säger Tore Ljungkvist.
– Bara om vi får en större skillnad mellan hyrorna i mycket attraktiva bostadsområden jämfört med andra kommer vi att få en marknad för hyresrätter som upplevs som rättvis av hyresgästerna och som blir intressant för nyproduktion. Detta är också lagstiftarens uttalade vilja. Vår förhoppning är att Svea Hovrätt kommer att ge oss rätt i det aktuella målet och därmed ge oss förutsättningar att inleda arbetet att skapa en fungerande hyresmarknad i Stockholm och andra tillväxtregioner, säger Tore Ljungkvist.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman:
- Beslutet är en stor seger för landets tre miljoner hyresgäster, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens förbundsordförande, i en kommentar.
- Det gläder oss att Hyresnämnden helt och hållet har gått på vår linje i den här frågan, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, i en kommentar. Det känns som ett självklart beslut och det visar hur stabilt vårt svenska bruksvärdessystem är och den lagstiftning som ligger till grund för dessa förhandlingar.
- Beslutet visar att Fastighetsägarna borde sätta sig vid förhandlingsbordet igen och bidra till att konstruktivt vårda och utveckla den förhandlingsordning som finns mellan hyresgäster och fastighetsägare. Det ger ett betydligt bättre samarbetsklimat än att Fastighetsägarna fortsätter att välja konfrontation och konflikt med hyresgästerna för att sabotera och underminera systemet.
- Det är bekymmersamt att Fastighetsägarna genom rättsväsendet försöker provocera fram en prejudicerande dom för sin felaktiga lagtolkning. Och det är lika bekymmersamt att de i alla lägen försöker krama ur sina hyresgäster allt de kan. De borde i stället fundera lite mer på hur man får en väl fungerande relation med sina hyresgäster, säger Barbro Engman.
- Det viktiga nu är att få bort den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer och inte minst att förutsättningarna för att det ska byggas mycket mer förbättras.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.