Image
Mikael Granath, vd för Willhem och Urban Blom, dito på Eidar.
Mikael Granath, vd för Willhem och Urban Blom, dito på Eidar. Bild: Eidar

Eidar är halvvägs genom försäljningsuppdraget på en halv miljard

Transaktioner Eidar, Trollhättans bostadsbolag, säljer fyra fastigheter till Willhem. Genom affären stärker Eidar sin kassa. Pengarna ska bland annat användas i planerade byggprojekt i bland annat Trollhättans nya stadsdel Vårvik.
Publicerad den 11 Juli 2023

Försäljningen omfattar fastigheterna Lantsågen 1 i Hjortmossen, Fågeln 3 och 8 samt Oxen 10 i södra centrum, totalt 254 lägenheter i storlekarna 1 till 6 rok samt 517 kvm lokalyta och 177 parkeringsplatser. Det överenskomna fastighetsvärdet fastställdes av oberoende värderare till 242 miljoner kr och tillträde sker den 1 oktober. Affären ska godkännas av kommunfullmäktige.

– När vi fick uppdraget av styrelsen att utreda försäljning av fastigheter var styrelsen tydlig med att köparen ska vara stabil, lokalt etablerad och värna hyresrätten. Willhem lever väl upp till samtliga kriterier. De har redan över 700 hyreslägenheter i Trollhättan och en förvaltningsorganisation som är redo att ta över förvaltningen av dessa fastigheter direkt. Eidars och Willhems ambition är att överlåtelsen ska bli helt sömlös och att hyresgästerna mest ska uppleva det som ett byte av skylt på fasaden, säger Eidars vd Urban Blom.

I höstas fattade Kommunfullmäktige ett beslut om att stärka Eidars ekonomi genom ett ägartillskott på 300 miljoner kr. Dessutom tog Eidars styrelse ett beslut om att ge Eidars vd i uppdrag att ta fram underlag på fastighetsförsäljningar för sammanlagt 500 miljoner kr. Inflation och höjda räntor har på kort tid förändrat bolagets ekonomiska förutsättningar, besluten av kommunfullmäktige och styrelse fattades för att klara Eidars framtida investeringar.

– Vår ägare Trollhättans Stad vill att Eidar ska vara stadens bostadspolitiska verktyg och en drivkraft för Trollhättans utveckling. Den här affären ger oss ekonomiska muskler att fortsätta vara det. Försäljningen minskar lånebehovet och därmed ränterisken och möjliggör en start av planerade byggprojekt. De prioriterade projekten är främst renoveringar av befintligt bestånd samt nybyggnation i Vårvik, säger Urban Blom.

I Trollhättans nya stadsdel Vårvik ska Eidar bygga 200 hyreslägenheter, ett vård- och omsorgsboende med 90 platser samt en förskola med sex avdelningar och plats för cirka 120 barn. Nu kan projekteringsarbetet inför upphandlingen starta efter sommaren.

– Genom den här affären kan vi snabba på byggstarten i Vårvik. Det är både glädjande och viktigt för Trollhättans utveckling att arbetet med att bygga bostäder i Vårvik kan komma igång. Och inte minst byggandet av just hyreslägenheter, en boendeform det råder brist på väster om älven i Trollhättan. Om allt går som det ska, kan vi ta det första spadtaget nästa höst, säger Eidars ordförande Jennie Bergius Eriksson.

Affären med Willhem inbringar 242 miljoner kronor. Uppdraget från styrelsen till Eidars vd är att ta fram underlag på fastighetsförsäljningar motsvarande 500 miljoner kronor, så arbetet med att utreda försäljning av ytterligare fastigheter på den öppna marknaden fortsätter under hösten.

– Ägartillskott och pengar från försäljning ger oss en stabilare ekonomisk grund för vårt uppdrag som stadens allmännyttiga bostadsbolag. Uppdraget omfattar såväl nybyggnation av hyresrätter och lokaler såväl som arbete inom social- och ekologisk hållbarhet och det dagliga arbetet för våra lägenhets- och lokalhyresgäster. Nu har vi stärkt våra förutsättningar att vara den positiva drivkraft i Trollhättan som vi vill och ska vara, säger Urban Blom.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Willhem på Branschguiden

Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag.

Läs mer om Willhem på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige