Förändringar i investeringsstöden för hyresrätter ingår i januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.
Enligt januariavtalet ska investeringsstöden koncentreras och effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Med hjälp av investeringsstöd tillkommer bostäder som annars inte hade byggts.
Promemorian innehåller bland annat förslag om:
# En differentiering av investeringsstödet eftersom förutsättningarna varierar runt om i landet. Stödet delas upp i en pott för storstadsregionerna och en pott för övriga landet.
# En effektivisering av stöden där bostadsprojekt i storstadsregionerna med flest lägenheter per bostadsarea ska prioriteras.
Två olika sätt att underlätta för fler människor som behöver ny- eller återetablera sig på bostadsmarknaden redovisas. Det första alternativet riktas mot ungdomar och unga vuxna i storstadsregionerna medan det andra alternativet riktas mot personer i hela landet som befinner sig i en särskilt utsatt situation.
Efter det att remissinstanserna har lämnat synpunkter på förslagen förväntas regeringen besluta om ändringar i förordningen om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande under hösten 2019.
Ändringarna är tänkta att gälla från den 1 januari 2020.
Regeringen beslutade den 19 juni om vissa förändringar i investeringsstödet som tillämpas på de ansökningar om stöd som inkommit före den 1 januari 2019. Dessa förändringar kvarstår enligt förslaget i promemorian och kommer att tillsammans med de förändringar som kommer att beslutas under hösten att tillämpas på alla ansökningar som inkommit efter den 1 januari 2019.
Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2020 att återkomma med förslag till vilka ekonomiska medel som ska användas för investeringsstödet under kommande år.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.