Förutsättningarna på den svenska fastighetsmarknaden har svängt kraftigt sedan virusutbrottet, något som inverkar även på resultatet i Cushman & Wakefields senaste svenska Property Investor Confidence index lanserat i april. En utbredd pessimism ses denna gång i undersökningen och inte oväntat främst inom segmentet handel. Även kontor- och industrifastigheter väntas dock ha en minskad efterfrågan på vakanta ytor framöver enligt de svarande investerare i undersökningen.
Annika Edström, Head of What’s Next på Cushman & Wakefield i Sverige, säger:
– Förutsättningarna för svensk ekonomi, hyresgäster och därmed också delvis för fastighetsaktörer har förändrats markant från och med virusspridningens början i Sverige i mars. Som investerare är det idag viktigt att vara på tårna för att ha möjlighet att säkerställa hyresintäkter och bra affärer även på sikt.
Samtidigt visar resultatet på en förväntan om nya intressanta affärsmöjligheter i kölvattnet av viruset och många investerare tittar redan idag på och är redo att agera på nya affärer redan i närtid. 40% planerar utöka sin portfölj i närtid och 62% utvärderar i nuläget nya affärer. Även om prisutvecklingen generellt väntas vara negativ så finns det segment som bedöms klara nuvarande marknadsförutsättningar bättre än andra. Främst gäller detta samhällsfastigheter, tätt följt av bostadsfastigheter samt lokaler för logistik som också bedöms vara attraktiva tillgångar i närtid. Majoriteten av investerarna tror också att transaktionsvolymerna som uppnåddes före Covid-19 förväntas nås igen under 2021 eller 2022.
Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield i Sverige:
– Svårigheten i att bedöma risk resulterar i en mer avvaktande inställning hos investerare – med det sagt ser vi flertalet smala transaktionsprocesser som genererar starkt intresse.
Fastighetsägarnas hantering av hyresgästernas efterfrågan gällande hyreslättnader är idag en högaktuell fråga. Knappt en fjärdedel av svarande investerare håller i dagsläget kvar vid avtalade förutsättningar för hyresbetalningar i det fall en hyresgäst med behov lyfter frågan. Vanligast är att konvertera kvartalsbetalning av hyran till månadsbetalningar (75%) och dryga hälften (63%) ger idag sina hyresgäster temporära rabatter. Vakansutvecklingen har seglat upp som en av de viktigaste faktorerna för värdeutvecklingen för den egna portföljen tillsammans med kommande yield- och hyresutveckling.
Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield i Sverige:
– Hyresgästerna måste förstå att fastighetsägarna i sak har rätt i sina krav på inbetalning av hyror men fastighetsägarna behöver i sin tur ha förståelse för att en vakant lokal i dagens marknad kan stå tom under överskådlig framtid varför hyresrabatter och andra typer av insatser under det närmaste månaderna högst troligtvis gynnar båda parter i slutändan. Vårt team inom strategisk analys hjälper i dessa osäkra tider fastighetsägare med riskanalyser kopplat till hyresgäster, specifika branscher och projektmöjligheter.
Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Quandify
Bolag Prisma Properties har lagt den tredje kvartalsrapporten för 2024 till handlingarna och kan där med bocka en av alla saker som ska avklaras under resterande del av året. För det är mycket på gång för bolaget, med vd Fredrik Mässing i spetsen.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.