Image

Catena säljer Prippsfastigheten i Högsbo

Transaktioner Catena säljer den före detta Prippsfastigheten i Högsbo, Göteborg, för 580 miljoner kronor. Tanken är att på lång sikt utveckla bostäder på tomten.
Publicerad den 16 December 2015
Catena säljer Prippsfastigheten i Högsbo till Stena Fastigheter och Ikano Bostad. Bild: Stena
Catena säljer Prippsfastigheten i Högsbo till Stena Fastigheter och Ikano Bostad. Gustaf Hermelin. Bild: Catena
Gustaf Hermelin.

Köpare är Stena Fastigheter och Ikano Bostad som vardera köper 50 procent av bolaget Fastigheten Preppen HB som äger fastigheten (Högsbo 21:2).

- Tanken är att på lång sikt utveckla området med både bostadsrätter och hyresrätter. Kommunen har tidigare varit inne på det spåret. Dessutom vill vi utveckla de verksamheter som finns där i dag, säger Ikano Bostads vd Robert Jaaniste till Fastighetssverige.

Pripps och sedermera Carlsberg har tidigare haft sin verksamhet på fastigheten, som till största delen består av logistikytor och kommersiella lokaler. Fastigheten är idag fullt uthyrd och drygt 66 000 kvadratmeter stor med en tomtareal om cirka 155 000 kvadratmeter.

Hyresintäkten är på årlig basis drygt 56 miljoner kronor med en genomsnittlig hyresavtalstid på 3,7 år. Några av de största hyresgästerna på fastigheten är DHL, Motorbranschens Tekniska Gymnasium, Mat.se och Mekonomen.

Försäljningen sker till ett fastighetsvärde om 580 miljoner kronor med tillträde i mitten av januari 2016. Försäljningen tillför Catena ett positivt resultat om cirka 50 miljoner kronor före skatt som kommer tillföras resultatet 2015 genom orealiserade värdeförändringar på fastigheten. Genom transaktionen stärks kassan i Catena med cirka 220 miljoner kronor.

- Fastigheten är ur Catenas perspektiv färdigutvecklad och tillför likviditet att användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är väl placerade och moderna logistikfastigheter, säger Catenas vd Gustaf Hermelin.

- Vår strategi är att långsiktigt äga och utveckla fastigheter i centrala lägen i de tre storstadsområdena. Förvärvet i Högsbo ligger helt i linje med detta. Stena Fastigheter och Ikano Bostad är båda långsiktiga bolag och vi ser en styrka i att gemensamt få möjlighet att fortsätta förvalta och utveckla området i framtiden, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

- Det här är ett område med god, långsiktig utvecklingspotential, som ytterligare stärker vår närvaro på Göteborgsmarknaden. Stena Fastigheter är dessutom en väletablerad och kundfokuserad fastighetsaktör som vi ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med, säger Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad.

JLL var rådgivare till säljaren Catena.

Lindahl har varit rådgivare till Stena och Ikano.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catena AB på Branschguiden

Raka spåret till smartare logistik

På ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar vi på Catena effektiva logistikanläggningar som försörjer storstadsregioner i Skandinavien.
Vi erbjuder Sveriges bästa nät av moderna och strategiskt placerade fastigheter som erbjuder optimala förutsättningar för ett smartare lager- och varuflöde.

Genom proaktivt arbete och kontinuerlig bevakning av trender inom logistikmarknaden kan vi säkerställa att våra kunder är rustade för framtidens logistik.

Läs mer om Catena AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige