Image
Den nya byggnaden kommer att bestå av 172 hyresrätter, en förskola och ett café och uppförs i Östra Sala backe i Uppsala kommun.
Den nya byggnaden kommer att bestå av 172 hyresrätter, en förskola och ett café och uppförs i Östra Sala backe i Uppsala kommun. Bild: Botrygg

Botrygg byggstartar bostads- och forskningsprojekt

Bygg/Arkitektur Om två år ska Uppsalas allra första toppsmarta lägenheter stå färdiga för inflyttning. På måndagen sätter fastighetsbolaget Botrygg spaden i marken till sitt uppmärksammade bostadsprojekt som görs i samarbete med KTH Live-in Lab.
Publicerad den 17 Juni 2019

Kvarteret kommer att bestå av 172 hyresrätter, en förskola och ett café och uppförs i Östra Sala backe i Uppsala kommun. Bygget ingår i ett uppmärksammat forskningsprojekt som sker i samarbete med KTH Live-in Lab, där sex av de uppförda lägenheterna kommer att utrustas med det senaste inom infrastruktur och kommunikationsteknik för att möjliggöra studier av hur de boendes levnadsvanor påverkar energiförbrukningen i byggnaden.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Botrygg och KTH Live-in Lab samt Energimyndigheten.
- De boendes vardagsrutiner har stor påverkan på fastigheters energiförbrukning, men det saknas forskning på hur vi som hyresvärd kan påverka våra hyresgäster till att leva mer klimatsmart, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Att ta reda på hur de boende använder exempelvis vatten och energi blir en viktig parameter i utformandet av kommande generationers resurseffektiva och hållbara boenden, påpekar han.

- Syftet för vår del är att veta hur vi som bygg- och fastighetsaktör bör bygga och anpassa vårt framtida fastighetsbestånd på ett så klimatsmart och resurseffektivt sätt som möjligt.

I sitt samarbete med KTH Live-in Lab bidrar Botrygg med boendestatistik i syfte att minska bostäders energi- och resursanvändning. Bostäderna i Östra Sala backe kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och ska stå färdiga för inflyttning under hösten 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige