Ända sedan millennieskiftet har MKB:s personal fått ta del av bolagets vinst, skriver Sydsvenskan.
År 2006 gjorde MKB en rekordvinst i bolagets 60-åriga historia: 190 miljoner kronor, och de anställda fick därför dela på åtta miljoner kronor förra året.
2007 års bokslut visar att vinsten stannat på 124 miljoner kronor, men trots den fallande vinsten får de anställda en rekordbonus på 8,1 miljoner kronor att dela på. Skälet är att de anställda just i år får bonus från två olika system. Utöver den vinstbaserade bonuspensionen får alla anställda 5000 kronor i extra bonus. Det beror på att MKB har klarat sitt treåriga effektiviseringsprogram när det gäller att sänka kostnaden för bland annat energi, varmvatten och städning.
– Det här är en extra morot till alla anställda, säger MKB:s nye vd Sonny Modig, som kan tänka sig ett bonussystem som gör att de 21600 familjer som bor hos MKB får en liten del av vinsten när bolaget går riktigt bra.
Framöver ser det mörkare ut bonusmässigt.
– Vi har haft ett antal goda år, som nu följs av ett antal tuffa år, säger Sonny Modig till Sydsvenskan, och pekar framförallt på den stora renoveringskampanjen, där MKB ska renovera badrum och göra stambyten i nästan alla hus som är byggda före 1975.
MKB:s fastighetsbestånd värderades till 15,4 miljarder kronor i januari.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.