Image
Bild: Wikimedia commons

Blackstone köper för 4,2 miljarder

Transaktioner Corem säljer en portfölj om 30 fastigheter till amerikanska Blackstone för 4,2 miljarder kronor.
Publicerad den 4 Juni 2019

Corem har idag tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastigheter till Onyx Sweden Holdco S.à r.l., ett bolag som kontrolleras av Blackstone Group International Partners LLP. Försäljningen görs för att koncentrera fastighetsportföljen geografiskt och är ett led i Corems strategi att långsiktigt utöka och utveckla beståndet på bolagets prioriterade orter.

Fastigheterna utgörs till merparten av lager/logistikanläggningar och är belägna på 13 orter i Sverige. Objekten har en total uthyrbar area om cirka 500 000 kvadratmeter, ett årligt hyresvärde om cirka 309 miljoner kronor och en uthyrningsgrad om 88 procent.

Affären görs som bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om 4,218 miljarder kronor före avdrag för uppskjuten skatt. Beräknat resultat från transaktionen uppgår till cirka 630 miljoner kronor, efter avdrag för uppskjuten skatt, transaktionskostnader samt återföring av tidigare redovisad uppskjuten skatt. För kvartal 2 kommer en orealiserad värdeförändring att redovisas. Frånträde är planerat till den 5 juli 2019. Avtalet är villkorat av prövning hos Konkurrensverket.

De orter som Corem lämnar genom försäljningen är Tranås, Falun, Gävle, Västerås, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Uppsala, Katrineholm och Kumla. Försäljningen bidrar till ökat fokus på Corems prioriterade orter och ligger i linje med Corems kommunicerade strategi; långsiktiga investeringar, fortsatta förvärv och utveckling av fastigheter fokuserat till bolagets prioriterade orter. Efter affären uppgår andelen av fastighetsportföljen som är belägen i Region Stockholm till cirka 56 procent, 22 procent i Region Väst och 14 procent i Region Syd. Utifrån redovisade siffror per 31 mars 2019 innebär försäljningen även att Corems justerade soliditet ökar till 53 procent från 39 procent samtidigt som belåningsgraden minskar till 35 procent jämfört med 54 procent.
– Genom försäljningen renodlar vi vår fastighetsportfölj geografiskt. Den strategi vi arbetat utifrån sedan bolaget startade visar sig framgångsrik när vi nu kan avyttra en väl sammansatt portfölj till en ny logistikaktör. Corem får ett tydligare fokus i sin fastighetsportfölj, i linje med tidigare kommunicerad strategi, och skapar samtidigt mycket goda finansiella möjligheter för framtida intressanta investeringar, säger Eva Landén, på Corem.

JLL har varit rådgivare åt säljaren. Walthon Advokater har varit legal rådgivare åt säljaren.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare åt köparen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Corem Property Group på Branschguiden

Corem har sedan starten 2007 förvärvat, förvaltat och förädlat kommersiella fastigheter i Sverige och Danmark. Vi har ett långsiktigt perspektiv i allt vi gör och förvaltar fastigheterna med egen personal med målet att vara en riktigt bra affärspartner, med närhet till våra hyresgäster.

Genom 2021 års förvärv av Klövern kompletterades Corems bestånd av fastigheter för citynära logistik med Klöverns bredare fastighetsbestånd med tonvikt på kontor. Tillsammans är vi nu ett av Nordens ledande fastighetsbolag, med ett brett utbud av kommersiella lokaler och fortsatt foku...

Läs mer om Corem Property Group på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige