Image

Batljan: ”De borde sköta sin uppgift, inte leka politiker”

Sverige Rikshems vice vd Ilija Batljan riktar skarp kritik mot Riksbanken och dess chef Stefan Ingves. - De borde sköta sin uppgift istället för att leka politiker, säger Batljan till Fastighetssverige.
Publicerad den 2 Maj 2014
Ilija Batljan Bild: Nicklas Tollesson
Ilija Batljan

Ilija Batljan har själv en bakgrund som socialdemokratisk politiker. Han var kommunalstyrelsens ordförande (S) i Nynäshamn och oppositionsråd inom Stockholms läns landsting innan han för drygt tre år sedan gick över till fastighetsbranschen och blev vice vd för Rikshem.

Batljan, ursprungligen från Montenegro, kom till Sverige 1993, och studerade sedan bland annat nationalekonomi vid Stockholms universitet samt doktorerade med inriktning mot demografi och äldreomsorg. Han har också varit gästforskare vid EU-kommissionens DG Ecofin.

Han menar att Riksbanken går utanför sitt uppdrag när den tar hänsyn till exempelvis hushållens växande skuldsättning.

- Riksbanken ska arbeta efter inflationsmålet på två procent. Det är deras uppdrag, de ska inte leka politiker. De går långt utanför sitt uppdrag när de tar hänsyn till exempelvis de svenska hushållens disponibla inkomst i relation till dess låneskuld. Och alla som kan räkna vet att man inte kan jämföra hushållens disponibla inkomster i Sverige med andra länders, beroende på stora skillnader i skatte- och transfereringssystem. Dessutom missar Riksbanken viktiga fundamentala faktorer, bland annat de demografiska förändringarna i form av stora ungdomskullar och stor inflyttning till storstäderna i sin analys.

Batljan menar att den förda räntepolitiken kan leda Sverige in i en period av deflation.

- Deflation är det värsta som finns, både för fastighetsbranschen och för samhällsekonomin. Vi ser redan nu att både hushåll och företag avvaktar med investeringar. Sammantaget leder räntepolitiken till en mycket högre arbetslöshet än vi hade haft om räntepolitiken hade varit inriktad på en inflation på två procent.

- Det är Riksbankens övertro på sin egen förmåga att reglera bostadsmarknaden som har drivit Sverige till randen av deflation.

Vad borde reporäntan ligga på i dag, som du ser det?
- Hade Riksbanken agerat riktigt så hade vi i dag haft en högre ränta än vi har. Då hade man sänkt räntan ordentligt för två år sedan och sedan successivt kunnat höja. Som läget är i dag behövs en chocksänkning om kanske 50 punkter. Marknaden har redan diskonterat en sänkning med 25 punkter till sommaren så den förväntade sänkningen kommer inte att få speciellt stor effekt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY