Image

Aspholmen drar igång kvarteret Svalan

Bygg Aspholmen investerar 190 miljoner i en om- och tillbyggnad av kvarteret Svalan, gamla Epa-huset, i Uppsala. Bolaget investerar också 62 miljoner kronor i två andra projekt, ett i Uppsala och ett i Västerås.
Publicerad den 21 November 2012
Aspholmen investerar 190 miljoner kronor i moderniseringen av kvarteret Svalan i Uppsala. Bild: White Bild: White
Aspholmen investerar 190 miljoner kronor i moderniseringen av kvarteret Svalan i Uppsala. Bild: White

Svalan-projektet omfattar 10 020 kvadratmeter i centrala Uppsala. Investeringen beräknas uppgå till 190 miljoner kronor och innebär ombyggnation av 5 500 kvadratmeter och tillbyggnation av 3 700 kvadratmeter till moderna kontorsytor.

Om- och tillbyggnationen är uthyrd till 30 procent, och beräknas vara färdigställd successivt fram till tredje kvartalet 2014.

– Flera kunder efterfrågar kontor som ligger nära kommunikationer eftersom många pendlar till Stockholm och här ligger vi mittemellan Stora torget och Resecentrum. Advokatfirman Lindahl är den första som är klar hyresgäst, säger Björn Johansson, fastighetschef på Aspholmen Fastigheter.

Huset stod klart 1964 när Sveriges första varuhuskedja Epa, öppnade här under cirka 10 år. Nu byts den täckande, gröna tegelfasaden mot en med många och stora fönster. Huset breddas tre meter och blir två våningar högre än idag, men de nya våningarna är mindre och indragna.

Istället för en grön fasad blir fastigheten grön på insidan när den byggs om för att certifieras som Miljöbyggnad på näst högsta Silvernivå. Aspholmens policy är att miljöanpassa alla sina projekt.

NCC har fått en byggorder, värd 122 miljoner kronor.

– Aspholmens strävan för miljön går hand i hand med vårt mål att ständigt utveckla miljöarbetet. Till exempel bygger vi för en energianvändning på bara 73 kilowatt per kvadratmeter, alltså 25 procent lägre än kraven för nyproduktion, säger Lars-Erik Einerman, affärschef, NCC i Uppsala.

NCC:s arbete beräknas vara klart under hösten 2013. Bottenvåningen är redan ombyggd och klar för handel och restauranger i en tidigare entreprenad. Sportbaren All Star är en av hyresgästerna.

Aspholmen har också påbörjat ombyggnation i Boländerna, Uppsala, av en butiksbyggnad om 8 750 kvadratmeter. En före detta bilhall byggs om till externhandel. Investeringen beräknas uppgå till 38 miljoner kronor och byggnaden ska vara färdigställd sista kvartalet 2013. Byggnaden är uthyrd till 65 procent.

Aspholmen har också påbörjat en nybyggnation av 1 400 kvadratmeter i Västerås. Byggnaden är fullt uthyrd till Sodexo, som ska ha restaurang och servicecenter här. Investeringen beräknas uppgå till 24 miljoner kronor och vara färdigställd sista kvartalet 2013.

Aspholmen är ett dotterbolag till börsnoterade Castellum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige