Image

Arkitekturpris till Falsterbo Strandbad

TÄVLING Inför en 200-hövdad publik på Palladium i Malmö fick arkitekturpristagare och designstipendievinnare, bland inspirerande stjärnföreläsare och festliga inramning, ta emot sina bemärkelser vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen.
Publicerad den 11 December 2009

Kjellgren & Kaminsky Architecture AB, Göteborg fick tillsammans med Vellinge kommuns Lars-Ingvar Ljungman och stadsarkitekt Staffan Andersson ta emot Region Skånes arkitekturpris 2009 för Falsterbo Strandbad.

- När gamla Falsterbo Strandbad brann ner2006 var det både tragedi och mycket nostalgi som försvann. Beslutet att bygga igen var lätt, men frågan om vad som skulle byggas var svårare. Det skulle spegla vår tids arkitektur, precis som Strandbaden speglade 1920-talet. Visionen var att byggnaden i framtiden skulle visa hur man byggde på tidigt 2000-tal. Vi är glada för att ha kunnat engagera unga arkitekter som har ritat den nya tidens Falsterbo Strandbad, säger uppdragsgivarna från Vellinge kommun.

Strandbaden belönas med Region Skånes arkitekturpris 2009 för att den sätter spännande tankar om arkitektur i rörelse. Den deltar i debatten om relationen mellan natur och kultur, den väcker frågor om kortlivat samtidsuttryck kan förenas med mångåriga lokala traditioner och den är ett resultat av en föredömlig process.

- Stort tack för detta fantastiska pris. Uppdraget är faktiskt starten på vår byrå för tre år sedan. De långa kvällarna kring skissbordet blev en fantastisk byggnad, som resulterade i detta pris. Helt otroligt, säger Kjellgren och Kaminsky.

Jenny Nordgren och Petra Lilja, Apokalyps Labotek, Malmö fick Region Skånes designstipendium till verksam designer för sitt återvinningsgolv The Parquet.

\″The Parquet\″ representerar ett nytt område för återanvändning av gamla bildäck. Parkettmönstret visar också att gamla mönster kan återupptas i nya material.

- Tack till Region Skåne, priset premierar både design och miljötänkande och det är viktigt. Vi tycker det är spännande det folk kallar avfall, som för oss är saker med historia. För oss är det en stor utmaning att återanvända bildäck till något nytt, och marknaden är stor, hela 4 miljoner bildäck kasseras varje år i Sverige.

Liv Andersson, Åhus fick Region Skånes designstipendium till nyutexaminerad designer för sitt nytänkande begravningskoncept Dust to dust.

\″Dust to dust\″ är ett mycket gott exempel på nytänkande inom ett område som karaktäriseras av få aktörer och traditionellt tänkande både i fråga om materialval och formgivning av produkter. Det presenterade konceptet präglas av mycket vackra och estetiskt tilltalande former…

- Tack så hemskt mycket, det är verkligen uppskattat. Jag är både stolt och glad. Detta är mitt examensarbete från Lunds universitet och det är svårt att komma ut som ny på marknaden i dessa tider. Examensarbetet är ett fantastiskt tillfälle att få fördjupa sig. Jag valde att ta reda på vad som händer när man dör, vilket både är en stor industri och marknad för en designer. Helhetsbilden, miljötänkandet och formen är alla viktiga faktorer när man formge nya produkter. Jag har under arbetets gång upptäckt att behovet på marknaden är stort av nya varianter.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige