Image

Årets Unga Fastighetskvinna: Finalist nummer 1!

Fastighetskvinnan Målmedvetenhet och en klar karriärplan har tagit Sara Liljenberg dit hon är i dag. I framtiden vill hon vara med och påverka branschen. Under tre dagar presenterar Fastighetssverige finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna. Först ut: Sara Liljenberg, biträdande projektutvecklare på Einar Mattsson Projekt.
Publicerad den 27 Augusti 2018
Sara Liljenberg, finalist i Årets Upplaga av Årets Unga Fastighetskvinna. Bild: Einar Mattsson
Sara Liljenberg, finalist i Årets Upplaga av Årets Unga Fastighetskvinna.

För femte året delas utmärkelsen ut i samband med seminariet Fastighetskvinnan, som hålls på Grand Hotel i Stockholm den 5 september. Du ser seminarieprogrammet här och du anmäler dig här!
Juryn, bestående av Kristina Alvendal (ordf), Kerstin Lindberg Göransson och Biljana Pehrsson, har valt ut tre finalister som finns på plats på seminariet Fastighetskvinnan.

Under tre dagar presenterar vi finalisterna – först ut är Einar Mattssons Sara Liljenberg, 30, som redan för tolv år sedan tog steget in på bygg- och fastighetsmarknaden genom ett sommarjobb på Peab. Sedan såg hon till att under alla sommarlov arbeta på olika bolag i branschen.

– Man konkurrerar med sina studiekamrater och erfarenhet värdesätts ofta mer än en femma i matte. Så jag hade alltid som strategi att vara ute i produktionen varje sommar, bland annat arbetade jag med kalkylering hos NCC och energieffektivisering hos Hemsö, säger Sara Liljenberg.

Efter studietiden – civilingenjör med inriktning väg och vatten på Lunds universitet – sökte hon sig till Stockholm och Sweco där hon arbetade på projektledaravdelningen i två och ett halvt år, framför allt med kommersiella fastigheter.

– Att inleda sin karriär på ett konsultföretag är ett bra sätt att få en bred erfarenhet och komma fram till vad det är man verkligen vill göra – en bra plantskola.

– Sedan kom jag väl fram till att bostäder och framför allt bostadsutveckling lockade mer än det kommersiella. Bostäder är något som verkligen är samhällsbyggande.

I dag är hon ytterst ansvarig för två av Einar Mattssons bostadsprojekt, Hjulmakaren och Stadshuslunden, sammanlagt cirka 260 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter, i Rissne.
– Jag ansvarar för allt, från idé till färdig produkt, med budget- och organisationsansvar, tidsplan, inflyttning och så vidare.

Vilka är de största utmaningarna?
– Det är inte jättekomplext att bygga bostäder, det komplexa är att det är många olika kompetenser inblandade, en stor projektorganisation och det gäller att hitta en vi-känsla i organisationen, att få alla att sträva efter samma mål.

Och hur gör du det?
– För att lyckas går det inte att köra en enmansshow, man måste involvera och engagera alla inblandade och skapa en gemensam målbild. Jag är tydlig med vad jag förväntar mig av andra och jag vill att de ska vara tydliga med vad de förväntar sig av mig.

Sara Liljenberg beskriver sig som målmedveten och resultatfokuserad. Hon har genom karriären haft ganska klart för sig vad nästa steg ska vara.
– Ja, så är det. Men nu när jag har arbetat i några år är det svårare att sätta upp nya mål. Men på lite längre sikt vill jag vara med och påverka branschen.
På vilket sätt?

– Jag kan till exempel tycka att vi i dag inte riktigt bygger bostäder för det samhälle vi lever i. Vi kanske borde titta mer på alternativa boendeformer så som kollektivboenden, lägenheter för varannanvecka-familjer, kanske social housing.

Sara Liljenberg ser sig själv som en framtida ledare och tycker att det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder i branschen.
– Det är fortfarande så att det finns för få kvinnliga ledare i branschen. Jag tror att det är viktigt med förebilder och vill gärna vara med och inspirera tjejer att söka sig till tekniska yrken.

FAKTA
Namn: Sara Liljenberg.
Ålder: 30 år.
Bor: Kungsholmen, Stockholm (är ursprungligen från Lomma i Skåne).
Familj: Sambo.
Utbildning: Civilingenjör, väg- och vatten, från Lunds universitet.
Fritidsintressen: "Förutom det vanliga som alla gör, reser och umgås med vänner, så drejar jag och håller på med silversmide. Bland annat har jag gjort våra förlovningsringar. Jag tror att det är viktigt att göra något kreativt som handlar om något helt annat än jobbet."
Läser: "Just nu Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Jag brukar inte läsa romaner men den här är riktigt bra."
Ser på tv: Framför allt dokumentärer.
Favoritmusik: "Väldigt blandat, lite efter humör."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2020

Var: Grand Hotel, Stockholm.

När: 14 oktober, 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Pris: 4995 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.

Med anledning av corona-pandemin har vi på Fastighetssverige valt att öka säkerhetsnivån till max vad gäller hygien på samtliga våra seminarier. Det kommer att finnas relevant skyddsutrustning, såsom handsprit och ansiktsmasker, tillgänglig på plats och vi kommer att möblera med generöst utrymme i seminariesalen för att säkerställa att vi kan hålla social distans enligt nu gällande regler och rekommendationer. Hotellen kommer också att ha maximalt förhöjda städ- och hygienrutiner kring alltifrån toaletter till all kost som serveras under dagen.
Enligt besked från Polismyndigheten är Fastighetskvinnan inte att betrakta som offentlig tillställning varför vi kommer kunna genomföra seminariet fysiskt vilket innebär att du kan känna dig helt trygg med att nu boka din plats!
Föredrar du att inte närvara fysiskt på Fastighetskvinnan kan du följa dagen från din dator/mobil/läsplatta då vi kommer att live-streama hela dagen. Du kommer också att kunna ställa frågor till talarna via Menti-systemet.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch - ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Du kan läsa om förra årets seminarium här.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se

Se filmen från 2019 års event här:Partners: 

  

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY