Image

Ankersjö: Inför klimatbonus för att bygga högt

Bygg/Arkitektur Det centerpartistiska stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö vill införa en klimatbonus som gör det billigare att bygga på höjden.
Publicerad den 4 November 2013
Per Ankersjö. Per Ankersjö.

Per Ankersjö menar att Stockholms stad måste byggas tätt och högt för att klara de klimatmål som staden satt upp.

Dagens avgiftssystem där byggherrarna betalar för den totala bostadsarean motverkar idag byggandet av höga hus, menar Centerpartiet som därför vill införa en klimatbonus som gör det billigare att bygga på höjden.

Stadens höga prissättning på central mark kombinerad med tomträttsavgäldens utformning gör att byggherrarna i princip tvingas betala en gång till för marken för varje ny våning. Resultatet av det blir låga byggnader i periferin där marken är billig. Genom att införa ett system där tomträttsavgälden blir billigare när man bygger högt tror Centerpartiet i Stockholms stad att fler byggherrar skulle ställa sig positiva till att bygga på höjden.

- För att klara Stockholms stads högt satta klimatmål måste vi börja tänka klimatsmart även när det gäller höjden på husen. I en tät stad med flera höga hus skulle vi kunna gå och cykla mer och på så sätt minska de miljöfarliga klimatutsläppen säger stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De har avyttrat mest under 2021

Lista Fastighetssverige listar vilka noterade bjässar som sålt mest fastigheter så här långt 2021. Här är hela listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY