Image

Akademiska Hus rustar upp GIH-badet

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar drygt 118 miljoner kronor i en totalrenovering av GIH-badet på Östermalm i Stockholm.
Publicerad den 1 Mars 2016
Akademiska Hus rustar upp GIH-badet i Stockholm. Bild: Akademiska Hus
Akademiska Hus rustar upp GIH-badet i Stockholm.

Anledningen är att badet måste moderniseras och samtidigt göras mer tillgängligt för alla gäster.

GIH-badet invigdes 1968 som en gemensam sim- och rekreationshall för Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) och allmänheten och har ett attraktivt läge mellan Valhallavägen och Liljanskogen intill Stockholms Stadion och Kungliga Musikhögskolan.

Det är nu hög tid för en upprustning av badet, något som diskuterats under många år, framförallt på grund av anläggningens föråldrade skick, bristande tillgänglighet och slitna ytskikt.

– GIH-badet är mycket uppskattat av studenter på GIH och av motionärer, familjer och föreningar. Renoveringen är viktig för GIH men också nödvändig för att vi i framtiden ska kunna ha ett säkert och uppskattat bad även för allmänheten, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Moderniseringen ger många fördelarI projektet ingår en totalrenovering av byggnaden, men där stommen behålls och stor vikt läggs på att lyfta fram den ursprungliga interiörens karaktär. Badet består idag av två bassänger – en 25-meters bassäng samt en mindre undervisningsbassäng. Dessa kommer att finnas kvar men utrustas med nya tekniska system, där exempelvis den nya renvattenanläggningen utformas efter väl etablerad teknik.

Renoveringen medför också att arbetsmiljön för de som arbetar på GIH-badet förbättras avsevärt, till exempel genom att ett säkrare och bättre system för kemikaliehantering skapas. För att öka tillgängligheten justeras entrén med hiss till alla plan. Marken utanför entrén kommer att anpassas så att handikappfordon enkelt kan stanna för att hämta eller lämna besökare. Även badets fasad och fönster kommer att renoveras.

Renoveringen startar under hösten 2016 och GIH-badet planeras kunna öppna igen för allmänheten under andra halvan av 2018.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige