Image

"Ren och skär skandal"

JURIDIK Exploateringsnämnden i Stockholm säger ja till ett upplägg som innebär att Boultbee säljer bostäderna i Fältöversten och Ringen till bostadsrättsföreningar via ett dotterbolag. Upplägget innebär att man undviker att betala 380 miljoner i skatt. - Ren och skär skandal, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.
Publicerad den 11 April 2008

Affären är den största enskilda försäljningen av hyresrätter till bostadsrättsföreningar hittills i Sverige. Den handlar om 922 bostäder och nästan 1,9 miljarder kronor.

Skatteklippet görs genom att Boultbee säljer fastigheterna till två nybildade bolag, för ett lågt pris. Bolagen säljer dem sedan vidare till bostadsrättsföreningarna – i form av samtliga aktier i bolagen – för ett mycket högre pris, men ett pris som är lägre än vad Boultbee skulla ha begärt om företaget tvingades betala 380 miljoner kronor i skatt.

För att upplägget ska godkännas krävs ett ja till förvärvstillstånd av exploateringsnämnden. Tidigare har nämnden sagt nej till dylika upplägg – men nu säger man alltså ja, vilket innebär en förändrad syn på lagstiftningen.

- Om det här blir den nya rättspraxisen, undrar vi vilka andra som i stället kommer att avkrävas de skatter som framöver inte betalas av skatteplanerande fastighetsägare, säger Terje Gunnarson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige