Image

Stora Logistikdagen - 31 augusti 2023

Årets mötesplats för dig som jobbar med, eller är intresserad av, logistikfastigheter!

Torsdag 31 augusti

Ökad e-handel leder till ökat intresse för logistikfastigheter som är det segment på marknaden som har utvecklats bäst de senaste åren. Stora Logistikdagen är den självklara mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av lager- och logistikfastigheter. Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna i segmentet samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter.


Program Stora Logistikdagen 2023

09.00 Välkommen!

Anna Bellman, moderator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News

 

09.10 Makroanalys – när kommer ljusningen?

Från en tid där styrräntan i stadig takt föll och till slut hamnade på minus – till att i dag befinna oss i en miljö med återkommande räntehöjningar. Så ser penningpolitiken ut. Hur påverkar det omvärlden och dess handelsrelationer? Och när kan vi se en ljusning igen? Kommer vi någonsin få ner räntan till noll igen?

Robert Bergqvist, seniorekonom, SEB

 

09.40 Analys: Fastighetsmarknaden i dag

 

Köpfesten är över. Åtminstone för tillfället bland de stora börsbolagen. Men vilka blir de stora vinnarna när dammet har lagt sig? Vilka segment står starkast när det blåser som mest? Och var kommer vi att se de största affärerna framöver?

Annika Edström, analyschef, CBRE

 

10.10 Analys: Logistikmarknaden – risk för överutbud?

(Punkten hålls på engelska)

Trots motvinden visade logistiksegmentet under året en stark utveckling med en investeringsvolym överstigande 50 miljarder kronor. Men, en betydande ökning av utbud med allt fler som bygger på spekulation och tecken på en försvagad efterfrågan ger frågan om vakansgrader en ökad betydelse – riskerar logistikmarknaden att bli överetablerad och gå mot en första kris?

Michal Toporowski, Senior Research Analyst, Cushman & Wakefield 

 

10.35 Fika- och mingelpaus

 

11.05 Panelsamtal: Investerarläget

Är det läge att vila på hanen eller är det nu man ska gasa för att växa? Är det i ett svårt läge ens aktuellt att köpa och bygga på spekulation? Hör en trio från de stora bolagen inom segmentet resonera kring investeringsläget på logistikmarknaden.

Erik Ranje, vd, Stendörren

Matthias Kettelhoit, vd, Logicenters

Christoffer Walljaeger, director asset management, Logicor

 

11.30 Hur har de ryska sanktionerna påverkat handeln?

Rysslands anfallskrig i och mot Ukraina påverkar svenska företag säkerhetspolitiskt och handelsmässigt. Det har gett tydliga avtryck på svensk handel med Ryssland. Den har mer än halverats, från 44 miljarder kronor 2021 till 18 miljarder kronor 2022. Vilka effekter kan EU:s sanktioner få på svensk import och export på sikt?

Michael Koch, enhetschef på handelsmyndigheten, Kommerskollegium


11.55 Intervju: Zuckerman om Logistea-resan

2021 stöptes entreprenören Per Holknekts skapelse Odd Molly om till att fullt ut bli ett fastighetsbolag i form av Logistea. Vd:n plockades från konsultsidan då Niklas Zuckerman rekryterades. Hur har den annorlunda resan varit? Och hur ser han på sin roll som börs-vd och de utmaningar branschen och segmentet står inför? I en personlig intervju delar Zuckerman med sig av erfarenheter och resan med Logistea.

Niklas Zuckerman, vd, Logistea


12.20 Lunch- och mingelpaus

 

13.20 Kommunpanel: Den stora utmaningen

Tillgången till mark och godkända detaljplaner är en nyckel för att säkra tillväxt och expansion när det i många fall krävs stor yta för industri- och logistikfastigheter. Representanter och aktörer från kommuner i några av Sveriges logistiknästen diskuterar hur kommunerna ser på nya etableringar och hur marktillgången på lång sikt ser ut.

Mikael Jonsson, etableringschef, Eskilstuna Logistik och Etablering

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, Sigtuna

Erik Krüger, Head of Investment and Establishment, Invest Stockholm


13.45 Inspiration: Ökad trygghet när talangerna fångas upp

Arbetslösa får arbete, fastighetsbolagen får arbetskraft och områdena får en ökad trygghet. Den icke vinstdrivande organisationen Talangakademin beskrivs som en win-win-win-organisation som är till nytta för individen, företagen och samhället. I dag finns organisationen på fem platser i Sverige – förhoppningen är att bli rikstäckande.

Stig-Arne (Stigge) Bäckman, grundare, Talangakademin


14.15 Fika- och mingelpaus

 

14.45 Hur mår e-handeln?

Logistikfastigheter har setts som en av de mest attraktiva investeringarna på marknaden, mycket tack vare att e-handeln successivt har tagit marknadsandelar på den fysiska handelns bekostnad. Men e-handelsutvecklingen har bromsat in, då ekonomin i hushållen blivit allt tuffare. Hur ser läget för dagen ut och vad kommer att hända framåt?

Per Ljungberg, chief innovation officer, Svensk Handel 


15.10 Panelsamtal: De globala jättarnas svenska och nordiska planer

De internationella investerarna har under en rätt lång tid blickat alltmer mot Norden och Sverige. Inte minst i logistiksegmentet. I en namnkunnig panel med representanter från de globala bjässarna ges här deras bild av deras syn på Sverige och hur man ur ett internationellt perspektiv tänker kring Norden som marknad i stort.

Anton Friling, transaktionschef Norden, Blackrock 

Jenny Tuleby, Nordenchef, CBRE IM

Fredrik Jagersjö Rosell, vd, Panattoni Sverige

Sofia Sandh, Head of Investment Management Nordics, Cromwell Property Group


15.40 Branschmingel


Stora Logistikdagen 2023

Var: 7A Office & Lounge, Odenplan (Odengatan 65), Stockholm

När: 31 augusti 09.00–16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15)

Pris: 5995 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.

Ökad e-handel och coronapandemin har lett till ett ökande intresse för logistikfastigheter, som är det segment på marknaden som har utvecklats bäst de senaste åren. Stora Logistikdagen är den självklara mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av lager-, industri- och logistikfastigheter. Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna i segmentet samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Det här är en dag fylld med marknadsanalys, investeringsläge, etableringar, omvärldstrender, hållbarhet och mycket mer!

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer: