Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News
09.10 Inledning: Klimatforskaren om dagens krisläge
En ny internationell studie visar att isförlusten i Arktis leder till ökad avdunstning från
arktiska randhav, som till exempel Nordsjön, och att den ökade atmosfäriska fukten får
tydliga konsekvenser för nederbörden på norra halvklotet. Hur har klimatförändringarna
påverkat det lokala klimatet de sista åren, och vad behöver göras nu?
Hans Chen, forskarassistent, Geovetenskap och fjärranalys, Chalmers
09.35 Makroanalys - vad kan vi vänta oss nästa år?
Tuff och kännbar inflation, många och intensiva räntehöjningar och flera kriser efter varandra i orolig omvärld. Världsekonomin har inte visat sig från sin bästa sida den senaste tiden men efter Riksbankens uppnådda inflationsmål och senaste räntesänkningar kan vi möjligen ana en ljusning. Men kan vi räkna med en stabilisering och ”det nya normala” redan nästa år?
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea
10.05 Analys - hur påverkar räntorna de hållbara investeringarna?
Miljö- och hållbarhetssatsningar är viktiga för varumärket och oftast finns det även ekonomiska incitament för ett hållbart företagande. Men hur ser de faktiska siffrorna ut? Betalar hyresgästerna mer för gröna lokaler? Och vilka segment behöver få bakläxa? Hur viktiga är egentligen certifieringarna – och avgör det värderingarna?
Linda Kjällén, hållbarhetschef, CBRE
10.30 Fika- och mingelpaus
11.00 Hållbarhet och digitalisering i kristider – hur agerar vi?
Aktörerna i branschen har efter många ljusa år sett investeringstakten bromsa, vissa bolag har fått kämpa med finanserna och till och med sagt upp folk. Hur mycket ”hinner” då fastighetsägarna jobba med framtiden och hållbarhetsarbetet? Eller är det rent av nödvändigt att tänka hållbart och digitalt? Och hur hänger de delarna ihop? Här får vi en syn från aktörer som är aktiva i, eller jobbar nära med, fastighetsbolagen.
Emma Axelsson, ESG Project Lead, Smartcraft
Karin Mizgalski, hållbarhetschef, Wallenstam
Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum
Max Hammarfjord, affärsutvecklare, Strusoft
Cecilia Almér, ESG Lead, Stratsys
11.30 Våga tänka nytt – hur kan vi snabba upp den gröna omställningen? Digitalisering öppnar för nya möjligheter. Men är stora teknikinvesteringar den enda lösningen? Eller kan det också handla om att ha modet att ifrågasätta branschens nuvarande normer och affärsprocesser. Kan du tänka dig nya samarbeten som formar partnerskap för en lyckad grön omställning? Bravida prövade och har en idé.
Therese Rydman, regionchef, energi och GreenHub, Bravida Sverige
Marie Agelii, marknadschef, Bravida Sverige
11.55 Vd-intervjun: Så tar börsjätten sitt klimatansvar
Platzer vill bidra positivt till samhället med ett så litet miljöavtryck som möjligt. Men framförallt tas ansvar för Göteborg genom att utveckla hållbara områden med människan i centrum. Det skriver bolaget på sin hemsida. Men hur ser det dagliga hållbarhetsarbetet ut? Och som vd, hur väger man investeringarna ur ett hållbarhetsperspektiv? Platzers vd Johanna Hult Rentsch berättar om det, det dryga året som börs-vd och vilka kommande utmaningar hon ser framför sig i allmänhet som Platzers vd.
Johanna Hult Rentsch, vd, Platzer Fastigheter
12.20 Lunch
13.20 Göteborgs industriella revolution sker nu
Med en tillväxt närmare Kinas än Stockholms, driven av en global marknad som strävar efter att nå Parisöverenskommelsen, sjuder det av aktivitet hos mängder av företag i Göteborg. Batterifabriken, elektrifierad industri och transporter, förnybara drivmedel, stora vindkraftsparker, koldioxidinfångning, klimatneutral stadsutveckling - man kan nästan påstå att allt som händer i världen också händer hos oss! Eftersom det mesta av detta kräver el är Göteborg Energi en del av lösningen. Lyssna på vilket sätt här.
Hedvig Aspenberg, marknad- och försäljningschef, Göteborg Energi
13.45 Klimatsmartare ROT-projekt med rätt data och enkel LCAHär visas hur plattformen Prodikt kopplar samman byggprodukter med projekt och aktörer för att effektivisera och minska klimatpåverkan. Du får också en inblick i hur Castellum framgångsrikt arbetar för att reducera klimatavtryck i sina ombyggnationer och hyresgästanpassningar genom klimatberäkningar och innovativa lösningar. Här får vi också ta del av inspirerande fallstudier som visar konkreta resultat från klimatsmarta projekt.
Johan Wall, projektledare, Prodikt
Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum
14.10 Fika- och mingelpaus
14.40 Så skapas en återbrukshubb för byggindustrin
Mattias Gustafson och Joakim Kaminsky berättar om REbygg som drivs av Kålltorps Bygg med fokus på återbruk av byggmaterial för lokalanpassningar. Det är ett unikt initiativ i Sverige och ett stort steg mot att implementera återbruk i stor skala. Vi får höra om utmaningar, möjligheter och hur man tillsammans renoverade Kålltorpsgruppens huvudkontor med fokus på återbruk.
Joakim Kaminsky, grundare, Kaminsky Arkitektur
Mattias Gustafson, vd, Kålltorps Bygg
15.05 Återbruk inom bygg- och fastighetsbranschen: Var står vi idag?
Det pratas och har pratats mycket om återbruk de senaste åren, men… Hur långt har vi egentligen kommit? Vilken position tar olika branschaktörer? Vilka goda exempel finns? Vilka utmaningar finns framöver? Kort sagt, vart står vi som bransch idag? Dennis Fredin från Bengt Dahlgren Göteborg ger en nulägesbild.
Dennis Fredin, Team Manager Strategisk hållbarhet, Bengt Dahlgren
15.30 Social hållbarhet: Bolagens nyckelroll i gängkriminalitetens Sverige
Evin Cetin är juristen och författaren som med ett brinnande engagemang vill bidra till en tryggare framtid för barn och ungdomar som riskerar att dras in i gängkriminalitet. Hon menar att näringslivet i allmänhet och fastighetsbranschen/bostadsbolagen i synnerhet kan ta en nyckelroll för att vända utvecklingen.
Evin Cetin, advokat/författare/föreläsare
16.00 BranschmingelSamtala och reflektera med gamla och nya kontakter under lättsamma former.