Image

Stora Hållbarhetsdagen Göteborg - 23 November 2023

Årets mötesplats om värdeskapande hållbarhetsarbete i bygg-/fastighetsbranschen

Torsdag 23 november

Stora Hållbarhetsdagen är den självklara mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av miljö- och hållbarhetsfrågor. Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna inom hållbarhetsområdet samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter.


Program Stora Hållbarhetsdagen Göteborg 2023

09.00 Välkommen!

Åsa Lindell, moderator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News

 

09.10 Makroanalys – hur präglar hållbarhetsaspekten den nya ekonomin?

Matpriser, bränslepriser och energipriser. Allt känns av i de svenska hushållen. Har vi ”råd” eller inte råd att tänka grönt i vår konsumtion? Och hur länge kommer Riksbanken fortsätta med räntehöjningarna?

Christina Nyman, chefsekonom, Handelsbanken

 

09.40 Analys – hur gröna är fastighetsinvesteringarna?

Miljö- och hållbarhetssatsningar är viktiga för varumärket och oftast finns det även ekonomiska incitament för ett hållbart företagande. Men hur ser de faktiska siffrorna ut? Betalar hyresgästerna mer för gröna lokaler? Och vilka segment behöver få bakläxa? Hur viktiga är egentligen certifieringarna – och avgör det värderingarna?

Linda Kjällén, hållbarhetschef, CBRE

 

10.05 Fika- och mingelpaus

 

10.35 Hur bygger vi kontor med minimal miljöpåverkan?

De senaste tio åren har konsumtionen av möbler i Sverige ökat med 50 procent. Återbruk och miljö är nyckelfrågor i alla branschen. Hur gör vi våra arbetsplatser mer hållbara? Här kommer handfasta tips på återbruk och hållbara kontor som också ger stora kostnadsbesparingar.

Sebastian God, försäljningschef Sverige, Rekomo

Therese Kockum, marknadschef, Rekomo


10.55 Panelsamtal: Jättarna om hållbarhetsfokuset

Som stor och mäktig fastighetsägare kommer ett stort ansvar. Inte minst inom hållbarhetsområdet. Fastigheter utgör en stor del av utsläppen. Hur arbetar några av stadens bjässar kring hållbarhet? Hur jobbar man med befintligt, äldre, bestånd?

Klara Appelqvist, hållbarhetschef, Balder

Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum

Karin Mizgalski, hållbarhetschef, Wallenstam

Nickie Excellie, chef Hållbarhet och Kommunikation, Alecta Fastigheter

 

11.20 Världens enklaste energibesparing

I tider av energikris är effektivisering av fastigheter, vår tids största energianvändare globalt, ett måste. Men hur effektiviserar man fastigheter på absolut enklast sätt, och med störst påverkan på såväl den enskilda fastigheten som för människor och planeten? Här lyfts problemet med föråldrade styrsystem och beteenden, och visas hur den enskilda fastigheten kan påverka både ekonomi, hälsa och klimat.

Fredrik Tunberg, vd, Sally R

 

11.45 VD-intervju: Arehult om hållbarhetsutsikterna

Akademiska Hus har ett ambitiöst program vad gäller hållbarhetsarbete och strävar efter att uppnå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035. Hur ser bolagets vd Caroline Arehult på utmaningarna som ligger framför henne, bolaget, branschen och övriga samhället?

Caroline Arehult, vd, Akademiska Hus

 

12.10 Lunch- och mingelpaus 


13.10 Strategierna för ett hållbart fastighetsägande

Hur skapar man egentligen hållbara fastigheter och verksamheter – på riktigt? Hur ser underhållsstrategierna ut och vilka beslut behöver fattas? Här presenteras, från olika perspektiv, de utmaningar man som fastighetsägare ställs inför – och hur man kan lösa dem.

Philip Winkler, head of sales, Planima

Amanda Thynell, hållbarhetschef, Catena


13.35 Social hållbarhet förutsättning för att nå målen

De flesta är i dag överens om vikten av social hållbarhet för att få till helhetsperspektivet gällande långsiktig hållbarhet. Ändå duckas det för dess frågor om och om igen.

Tills nu. Det går inte att ducka mer då de flesta experter är överens om att våra miljö- och klimatmål endast kan nås om vi säkerställer social hållbarhet. Hur ska detta ske konkret och vad är egentligen social hållbarhet inom fastighetsbranschen?

Här har fastighetsbranschen, och flera andra branscher, en stor läxa att göra. Och den börjar nu.

Tina Lindh, vd/grundare, Equity Places

 

14.00 Fika- och mingelpaus

 

14.30 Senaste nytt om taxonomiförordningen

Trots att EU:s taxonomiförordning nu har varit ett faktum en tid uppstår fortsatt frågetecken kring vad som gäller. Den har också ändrats längs vägen. Vad är det senaste och hur bör fastighetsägarna agera? Vilka ytterligare former av redovisningskrav kan vi förvänta oss?

Mattias Johansson, Partner och auktoriserad revisor, KPMG

 

14.55 Panelsamtal: Hållbarhet i framtiden – hur bör företagen agera?

Hållbara fastigheter, ESG-certifiering och klimatmål. Hur får vi våra fastigheter helt klimatneutrala? Vilka system finns för branschen att tillgå som på sikt behöver bli standard? Många är överens om att bygg- och fastighetsbranschen behöver ta täten i hållbarhetsfrågor – vad behöver göras här och nu? Och, riskerar den sociala hållbarheten att glömmas bort? En kunnig panel med bred kompetens diskuterar framtidens utmaningar och möjligheter.

Hans Wallström, hållbarhetschef, Skanska Kommersiell Utvecklling Norden

Kristin Berg, vd, Mestro

Eric Zinn, hållbarhetschef, Göteborg Energi

Viktoria Walldin, socialantropolog, White arkitekter

Henrik Jönsson, affärschef hållbarhet, Bengt Dahlgren


15.20 Inspiration: Från mobbad och höjdrädd till toppen av Mount Everest

Fredrik Sträng är Närke-killen som var mobbad, notorisk höjdrädd och som gick i terapi för sin dödsångest till att bli Sveriges främsta höghöjdsklättrare med bland annat sju toppar över 8 000 meter och ett Guinness världsrekord. Efter klättringar på liv och död, och där Mount Everest var ett av bergen som han bestigit, så vet han att inställningen avgör om han lyckas eller misslyckas, om han överlever eller inte. Nyckeln till framgång är att ha jävligt kul på jobbet, älska motvind och inse att om inte dina tankar, tal och beteenden för dig närmare ditt mål så bör du ändra strategi! Hållbarhet är inte bara en självklarhet utan ett måste för Fredrik Sträng. Bland annat engagerar han sig i ett eget projekt som han kallar ”Last of the wild” som handlar om att skydda de sista kvarvarande vildmarkerna på planeten.

Fredrik Sträng, klättrare/äventyrare

 

15.50 Branschmingel


Stora Hållbarhetsdagen Göteborg 2023

Var: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

När: 23 november 09.00–16.00

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Stora Hållbarhetsdagen är den självklara mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av miljö- och hållbarhetsfrågor.

Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna inom hållbarhetsområdet samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:Partners: