Image

Stora Bostadsdagen Göteborg - 29 April 2021

29 april

Bostadsmarknaden har länge varit en säker hamn för fastighetsinvesterare och pandemin har snarare eldat på än svalkat av marknaden, både för hyresbostäder och privatbostadsmarknaden. Vad händer på den svenska och den göteborgska bostadsmarknaden? Det här seminariet ger dig svaren. Våren 2021 genomförs dagen som en digital mötesplats.


Program 2021

9.00 Välkommen!

Eddie Ekberg, chefredaktör, lokalnytt.se, Fastighetssverige och Nordic Property News, och Erik Blix, moderator


9.10 Makroanalys – vart är världen på väg?

Världen snurrar allt snabbare och eftersom alla system är upp- och sammankopplade kan skeenden i vissa delar av världen få stora konsekvenser i andra. Hur påverkas Sverige och den svenska ekonomin av världshändelserna? Hur påverkar pandemiläget och vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Andreas Wallström, prognoschef, Swedbank9.45 Analys­ – Fastighetsmarknaden i dag


Handeln har det svårt medan bostäder, samhällsfastigheter och logistik snarare har fått en boost av pandemin. För kontor ser läget mer osäkert ut. Cushman & Wakefield ger en överblickande analys av den svenska fastighetsmarknaden.
Karl Persson, Sverigechef, Cushman & Wakefield


10.15 Digital mingelpaus


10.45 Analys – privatmarknaden i dag

Efter ett år med coronapandemi har den svenska privatbostadsmarknaden slagit rekord – i prisökningar. Hur kunde det bli så här och vad har vi att se fram emot framöver?

Tor Borg, analyschef, Citymark Analys


11.15 Elastiska hem – nyckeln till ett hållbart boende

Hur gör man boendet till en arena för ett hållbart vardagsliv? Kod Arkitekter tror på att bygga in förändringsbarhet och resiliens – att öka elasticiteten i boendet. Genom att se på boendet ur ett brett perspektiv där ökad elasticitet berör såväl boendets ekonomiska modell och organisering som dess fysiska rum och sociala roll kan boendet bli mer hållbart. Men hur kan man genomföra de fina orden i praktiken?

Solmaz Beik, arkitekt, Kod Arkitekter


11.40 Elva miljarder satsas på utanförskapsområden


Kommunala Framtiden gör en storsatsning. Målet – om fem år ska Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet strykas från Polisens lista över särskilt utsatta områden. Så här ska det gå till.
Terje Johansson, vd, Framtiden


12.10 Lunch


13.10 Panel: Marknadsläget i Göteborg

   

Hur ser marknadstrenderna ut för bostadsfastigheter och byggrätter i Göteborgsregionen? Hur ser utbud och efterfrågan ut och hur utvecklas priser och avkastningskrav? Ledande aktörer diskuterar marknadssituationen i regionen.

Axel Edwall, partner, Panreal, Marina Fritsche, vice vd, Wallenstam, Mikael Granath, vd, Willhem, Emil Simon, vd och ägare Tapajos Fastigheter13.40 Hemmen blir smartare och smartare

År 2025 beräknas hälften av de svenska hemmen vara ”smarta”. Hur ser trenderna ut när det gäller smarta hem? Vad efterfrågar slutanvändarna och vilka tjänster är mest intressanta hos fastighetsutvecklare och förvaltare? Och hur ser framtiden ut?

Henrik Jarl, vd, Compare-IT


14.05 Vd-intervjun: Den svensk-tyska bostadskungen


Med nästan 40 000 lägenheter i portföljerna är Hembla och Victoria Park Sveriges största privata bostadsbolag. Båda bolagen ägs av den tyska jätten Vonovia och båda bolagen styrs sedan drygt ett år av vd Per Ekelund. Här berättar han om hur det är om att vara stor i Sverige men liten i Vonovia, hur han ser på den svenska marknaden och utmaningarna och möjligheterna i det svenska miljonprogrammet.
Per Ekelund, vd, Hembla och Victoria Park


14.35 Digitai mingelpaus


15.05 AI och 3D-visualisering i planeringsskedet

 

Arkitektföretaget Archus och Peab Bostad utvecklar nya samarbetsformer där AI och digitala verktyg bidrar till kreativitet och bättre slutresultat. Genom 3D-visualiseringar och simuleringar får man en bild av hur byggnader påverkas och påverkar sin omgivning med tanke på ljusförhållanden och mycket annat. Det möjliggör även generativ design, där användaren sätter grundparametrar varefter programmet räknar fram ett stort antal möjliga lösningar. När kommun, byggherre och arkitekt ser samma saker på skärmen, kan testa att höja eller sänka höjden på byggnader direkt och se vad som händer – då kan arbetet gå snabbare och blir starkare förankrat.

Malin Ahlgren Bergman, arkitekt, Archus och Carl Johan Casserberg, affärsutvecklare, Peab Bostad15.30Framtidens bostäder – hur påverkar Covid-19?

Det senaste året liknar inget någon tidigare upplevt och pandemiperioden kommer rimligen att sätta sina spår inom väldigt många områden. Hur påverkas arkitekturen och framtidens bostäder av den här perioden?

Anna Wijkmark, arkitekt SAR/MSA och partner, Reflex Arkitekter


15.55 Avslutning

Stora Bostadsdagen Göteborg 2021

Var: Digital mötesplats

När: 29 april, 09.00 – 16.00

Pris: 4995 kronor exkl. moms


Du anmäler dig till seminariet här senast 23 april!
 

Som besökare på vår digitala mötesplattform kommer du kunna göra mycket mer än bara ta del av seminarieprogrammet.

Du kan:

• Mingla och boka möten med andra deltagare.
• Ställa frågor till talarna och moderatorn.   
• Delta i publikfrågor.
• Videochatta med andra deltagare.
• Besöka utställarnas montrar och ta del av filmer och mycket annat material.
• Kommunicera direkt med utställarna.

Efter en lång uppgång har bostadsmarknaden saktat in betänkligt de senaste åren. Bostadsutvecklarna går kräftgång på börsen och framtiden ser oviss ut – samtidigt som det råder en stor bostadsbrist. Vad kommer att hända framöver? Stora Bostadsdagen Göteborg är ett brett seminarium om bostäder och bostadsmarknad.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie@fastighetssverige.se


Film från eventet 2019: