Image

Lokalmarknadsdagen - 26 augusti 2021

26 Augusti 2021

Ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad, nuläge, framtida affärsmöjligheter och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.


Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

08.15 Registrering och frukost

09.00 Välkommen!
Erik Blix, moderator
Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige/Nordic Property News
Henrik Einarssonavdelningschef, Business Region Göteborg

09.10 Vart är världen på väg?

Ränteutveckling, handelskonflikter, inflationsskräck - och en pandemi som ett stort grått osäkerhetsmoln som hänger tungt över all världens marknader. Hur mår världen i september 2021? Och vart är den på väg? 
Mattias Persson, chefsekonom, Swedbank

09.40 Utvecklingen i regionen
Hur går det för Göteborgsregionens näringsliv? Hur påverkas regionen av pandemin och hur utvecklas de viktigaste nyckeltalen? BRG presenterar färska siffror.
Peter Warda, senior analytiker, Business Region Göteborg

10.05 Analys: Fastighetsmarknaden i dag
Bostäder, samhällsfastigheter och lager/logistik är stekheta segment, medan handelsfastigheter (och hotell) har det desto tuffare. Någonstans i mitten finns kontorsmarknaden som har ifrågasatts under pandemin. Hur ser läget och trenderna för dagen ut? Hur är utsikterna för transaktionsmarknaden i Sverige i allmänhet och i Göteborgsregionen i synnerhet?
Henrik Roderhult, regionansvarig Syd- och Västsverige, Newsec Advisory

10.35 Fikapaus

11.05 Heden  nytt liv i den gamla långbänken?
  
Genom åren har idéerna om hur Heden ska utvecklas varit ungefär lika många som antalet fastighetsintresserade i Göteborg. I våras aktualiserades frågan av Wallenstam och Wingårdhs som slog på stora trumman med sin ”400-årspresent” till Göteborg. Hur ska Göteborgs hjärta/Göteborgs dödaste yta utvecklas?
Hans Wallenstam, vd, Wallenstam
Fredrik Andersson, cupgeneral, Partille Cup
Joakim Kaminsky, vd, Kaminsky Arkitektur

11.35 Fallgroparna med ökat hemarbete  för individen och företagen
Fysiska möten har blivit videomöten -kontorsarbete har blivit hemarbete. Pandemin har kastat om begreppen och kontorets roll har ifrågasatts. Vad innebär ett ökat hemarbete för individen, företagen och kontorsmarknaden? Vilka är fallgroparna?
Leif Denti, lektor och forskare i psykologi, Göteborgs Universitet

12.05 Lunchpaus

13.05 SPÅR: STADSUTVECKLING
Det har länge pratats om de kommande storsatsningarna i Göteborg och nu är vi framme i en fas där vi är mitt i dem. Centrala Göteborg växer och förtätas på flera olika håll och den gamla skylinen måste ritas om. Här går vi igenom dagsläget och utvecklingen för några av de mest aktuella områdena.

Moderator: Erik Blix
Expertkommentator/Sidekick: Björn Siesjö, stadsarkitekt


13.05 Gårda
 
Citygate, Kineum, Gårda Vesta. Gröna Skrapan och Gårda Business Center känns inte längre som höghus när man ser Gårdas nya skyline. Skanska, NCC och Platzer sätter stora avtryck i Gårda.
Per Hanson, projektchef, Skanska Fastigheter Göteborg
Ola Hansson, Investment Manager, NCC Property Development

13.25 Masthuggskajen
 
Efter många års tankar och förberedelser håller Masthuggskajen nu på att utvecklas ”på riktigt”. NCC byggstartade två stora kontorsprojekt mitt under pandemin och snart påbörjas bygget av en konstgjord ö i Göta Älv.
Daniel Holmén, chef fastighetsutveckling, Elof Hansson Fastigheter
Soumia El Ghazouani, fastighetsutvecklare, NCC

13.45 Centralenområdet
 
Hisingsbron är färdig, Götaälvbron ska snart rivas, Vasakronans Platinan håller på att färdigställas och planerna för Jernhusens gigantiska Region City kommer allt närmare. De mest centrala delarna av Göteborg genomgår just nu en välkommen ansiktslyftning.
Kristina Pettersson Post, regionchef, Göteborg, Vasakronan
Roger Sundbom, regionchef, Projektutveckling, Jernhusen


14.05 Karlastaden
 
Pandemin satte stopp för Karlatornet, men sedan årsskiftet säkerställdes fortsatt finansiering av Sveriges högsta hus när Balder gick in som delägare. Snart står 245 meter höga Karlatornet på Lindholmen och runt om växer den helt nya stadsdelen Karlastaden fram där bland annat Tosito är med och utvecklar bostäder. Hur är läget för dagen och hur ser tidsplanen framåt ut?
Daniel Åstenius, vd, Karlastaden Utveckling
Tommy Fritz, vd, Tosito

14.25 Fikapaus

13.05 SPÅR: HÅLLBARHET
Hållbarhetsfrågorna kommer allt högre upp på fastighetsbolagens agendor och ses som en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna  inte minst för att skapa så lönsamma bolag som möjligt. Hur ser trenderna ut?

Moderator: Anna Graaf


13.05 Energi möjliggör utvecklingen av Göteborg
 
Göteborgs gigantiska expansion pågår för fullt. Och utan en fungerande el-infrastruktur blir det ingen utveckling. Nya bostäder och kontor behöver nya elledningar. Hör här hur stadens energibolag löser den stora utmaningen.
Lars Edström
, vd, Göteborg Energi elnät
Hedvig Aspenberg, stadsutvecklingschef, Göteborg Energi


13.30 EU:s gröna taxonomi
Vid årsskiftet planeras EU:s gröna taxonomi införas. Vad innebär detta? Hur påverkas branschen och vad bör fastighetsägare göra?
Karina Antin, hållbarhetschef, K2A

13.55 Återbruk  panel
  
I en framtid där flexibilitet och kortare kontrakt är viktiga nyckelord blir det naturligt att inte riva ut, slita och slänga mellan varje hyresgäst. Återbruk och second hand har gått från att vara ett fattigmansbegrepp till nutidens buzzwords. Här ges inspiration och konkreta exempel.
Magnus Tengberg, affärsområdeschef fastighetsutveckling, Vasakronan
Anastazia Kronberg, verksamhetsledare, Business Region Göteborg
Anna-Maria Blixt, arkitekt SAR/MSA, Link Arkitektur

14.25 Fikapaus

14.50 AI och Robotar i framtidens fastighetsförvaltning  möjligheter och hinder
 
I framtiden kommer robotar och AI ha en alltmer självklar plats i fastighetsförvaltningen och i samhället i övrigt. Vilka eventuella komplikationer kan uppstå och vilka etiska problem kan dyka upp - kort sagt; vilka är utmaningarna? Och framför allt; var i ligger affären? Här får du koll på läget.
Fredrik Löfgren, AI-expert/robotforskare, Linköpings universitet
Jeff Pertot, marknadschef, Dyno Robotics
Roboten Elsa, robot

15.35 Profilen – Michael Berglin
De bygger Nordens högsta hus och kallar sig ”nästa generation”. Efter en snabbväxande tillväxtresa skall han nu leda Serneke in i nästa fas. Vem är Michael Berglin, hur ser hans planer för bolaget ut och vart är Serneke på väg?
Michael Berglin, vd, Serneke

Lokalmarknadsdagen 2021

Var: Clarion Hotel Post, Göteborg

När: 26 augusti, 09.00–16.00

Pris:   5495 kronor exkl. moms (fysiskt deltagande)

4995 kronor exkl. moms (digitalt deltagande)

Du anmäler dig till seminariet här.
(Din anmälan är helt ombokningsbar fram till midnatt dagen innan eventet.)

Lokalmarknadsdagen är ett klassiskt heldagsseminarium med fokus på fastighetsmarknad och näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Lokalmarknadsdagen är en viktig mötesplats och arena, kanske årets självklaraste, för Göteborgs fastighetsbransch. Här blir man uppdaterad på fastighetsmarknadens centrala trender samtidigt som man knyter nya affärskontakter.

Lokalmarknadsdagen lockar varje år till sig flera hundra personer från fastighetsbranschen, varav många på chefsnivå.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Lokalmarknadsdagen arrangeras av Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News, som även arrangerar mötesplatserna Fastighetsmarknadsdagen Östergötland, Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering/Förvaltning, Fastighetskvinnan, Stora Kontorsdagen (med tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor), Stora Bostadsdagen, Stora Retaildagen, Fastighetsmarknadsdagen Jönköping, Fastighetsmarknadsdagen Borås och Fastighetsmarknadsdagen Skåne. 

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705 - 84 14 02
nicklas@fastighetssverige.se

Medarrangör:Partners:

 


Se film från en tidigare upplaga av Lokalmarknadsdagen: