Image
Johan Knaust.

K2A säljer fastigheter i Luleå

Transaktioner K2A Knaust & Andersson Fastigheter säljer fastigheterna Luleå Glidet 1 och Luleå Vallan 1 till HSB Norr. Försäljningen sker till ett underliggande fastighetsvärde om totalt 330 miljoner kronor och efter återbetalning av banklån frigörs cirka 108 miljoner kronor i likviditet.


Newsecs enkätundersökning visar att  endast ett fåtal bolag känner sig redo för de kommande hållbarhetsrapporteringskraven.

Fastighetsbranschen stressar för att klara de nya rapporteringskraven

Energi/miljö Fastighetsrådgivaren Newsec genomförde under början av 2024 en enkätundersökning bland hållbarhetsansvariga inom fastighetsbranschen. I enkäten frågas efter förberedelserna inför de nya hållbarhetsrapporteringskraven. Resultatet visar att det sammantaget bara är ett fåtal bolag som känner sig redo för de kommande kraven.
– Fastighetsbranschen står inför både utmaningar och möjligheter i arbetet med att anpassa sig, säger Johanna Hessius som är Managing Director för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.


Robin Rutili.

Robin Rutili stärker Newsecs styrelse för att driva digital transformation

Bolag Techentreprenören och investeraren Robin Rutili, vd för Vincero, har valts in i Newsecs styrelse. Rutilis omfattande erfarenhet inom digitalisering och proptech kommer att vara en värdefull tillgång för att stärka och vidareutveckla Newsecs digitaliseringserbjudande.


Kvarteret Katsan 1 längs Hammarbykanalen.

TT byter Slussen till Skanstull

Uthyrning Nyligen blev det klart att TT Nyhetsbyrån blir ny hyresgäst på ett eget våningsplan om 1 100 kvadratmeter i kvarteret Katsan 1 och har tecknat ett femårigt hyresavtal. Uthyrningen gjordes av Newsec som representerar fastighetsägaren Folksam.


Kruthuset 17 är en av Göteborgs största byggnader.

Globala bolaget förlänger i Kruthuset

Uthyrning Det globala IT-tjänsteföretaget CGI väljer att stanna kvar och modernisera i Kruthuset 17 i Göteborg. Efter en noggrann utvärdering av olika alternativ har CGI beslutat att uppdatera sin yta i Kruthuset 17, en av Göteborgs största fastigheter, i nya och moderna lokaler.


Ulrika Lindmark.

Newsecs analytiker om fastighetsmarknaden idag: Framtidstro och osäkerhet om vartannat

Ekonomi/Finansiering De senaste två åren har transaktionsfesten kommit av sig. Men hur är det nu? Börjar investerarna vädra morgonluft även i tider där stigande räntor inneburit stora utmaningar? Ulrika Lindmark är analyschef på Newsec och enligt henne finns fortsatt kraft och kapital att genomföra stora förvärv.


Vakansgraden i CBD nu stigit till sex procent från tidigare 4,5 procent. I den övriga innerstaden ligger vakansgraden på elva procent.

Newsec: Vakanserna ökar i Stockholm CBD

Uthyrning Kontor är det segment som har omsatt mest hittills under 2024 och står för 22 procent av den totala transaktionsvolymen visar en ny analys av Newsec. Logistik/Industri utgjorde det näst största segmentet med 21 procent följt av det Newsec kallar "övrigt" och Bostäder som stod för 20 procent respektive 17 procent. Det segment som omsatt minst är Samhällsfastigheter som svarat för nio procent av den totala transaktionsvolymen hittills under 2024.


Christoffer Börjesson.

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.


Carolina Wachtmeister.

Newsecs förvaltningsverksamhet får ny vice vd

Bolag Carolina Wachtmeister har utsetts till vice vd för den svenska förvaltningsverksamheten på Newsec. Denna utnämning innebär ett bredare ansvar och ännu större fokus på att driva affären framåt. Hon är sedan tidigare head of offering development & digitalization på Newsec och medlem i den svenska ledningsgruppen.


Stora Proptechdagen
Amir Chizari, Lena Wilton, Mikael Svensson, Per Dixon, Sandra Jonsson och Ulrica Holmgren utgör panele som diskuterar läget för proptech i kristider på Stora Proptechdagen nästa onsdag på Epicenter. Anmälan stänger i morgon fredag så det är hög tid att säkra din plats nu!

Stora Proptechdagen: Proptech i kristider – så här agerar branschen

Stora Proptech-dagen Nästa onsdag, den 17 april, samlas den teknik- och framtidsinriktade delen av fastighetsbranschen på Stora Proptechdagen på Epicenter i Stockholm. Här uppdaterar du dig om trenderna inom digitalisering och framtidens fastighetsförvaltning samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Under dagen får vi bland annat lyssna till en panel med branschaktörer om deras syn på proptech i kristider. Anmälan stänger i morgon fredag så det är nu hög tid att säkra din plats!


Max Barclay, nordenchef på Newsec.

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.


Fredrik Ottosson framför Kv Johanna. Obs. Bilden är ett montage.

Första hyresgästerna klara – så fortsätter Hufvudstaden uthyrningsarbetet i jätteprojektet

Uthyrning De tre första hyresgästerna i Hufvudstadens jätteprojekt Kvarteret Johanna i Göteborg är klara. Med tre viktigare aktörer på plats berättar Fredrik Ottosson, chef för affärsområde Göteborg på Hufvudstaden, för Fastighetssverige om uthyrningsarbetet, varför man valt at börja med att sätta serviceutbudet, om att plocka in sin egen coworking i projektet och vem som tar över uthyrningsansvaret efter Marcus Sandahl.


Jakob Westin, Ulrika Lindmark och Dan Sandstedt.

Nyckelroller stärks inom Newsecs svenska rådgivningsverksamhet

Karriär Med tydlig ambition att utveckla affären får tre erfarna Newsecledare nya centrala roller. Förändringen görs för att ytterligare förstärka Newsecs position och driva affärsutvecklingen framåt.


Adam Tyrcha Head of Research på Newsec Advisory.

Newsec: "Det finns guldkorn för fastighetsinvesteringar på de nordiska skidorterna"

Transaktioner Drygt tio procent av världens skidorter finns i Norden. Trots det är exploateringsgraden låg. Newsec har tagit fram en rapport där de kikat närmare på vilka outnyttjade möjligheter som finns i de nordiska fjällen.


Stora Proptechdagen
Christoffer Börjesson.

Stora Proptechdagen: Vilka bolag är i digital framkant?

Stora Proptech-dagen Den 17 april är det dags för Stora Proptechdagen på Epicenter i Stockholm. Här uppdaterar du dig om trenderna inom digitalisering och framtidens fastighetsförvaltning samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Dagen inleds med en digital lägesbeskrivning signerad Christoffer Börjesson.


Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

Rådgivarduons dom över kontors- och bostadsmarknaderna

Bolag Adam Tyrcha, Head of Research, Newsec Advisory och Anders Elvinsson, Head of Valuation and Strategic Advisory, Cushman & Wakefield synade bland annat kontors- och bostadsmarknaderna när de deltog under en paneldebatt om marknadsläget ordnad av MSCI:s Property Intel under tisdagen. Här är styrkorna och svagheterna i segmenten och så ser investerarnas aptit ut.


Patrik Attemark lämnar sin roll som vd i Newsec AB och Petra Scharin tar över som tillförordnad vd.

Patrik Attemark lämnar Newsec – Petra Scharin ny tf vd

Bolag Patrik Attemark lämnar sin roll som vd i Newsec AB och Petra Scharin tar över som tillförordnad vd, det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Petra Scharin, som idag även är vd för Newsecs ägarbolag Stronghold, har lång erfarenhet av och djup kunskap om Newsec.


Adam Tyrchas är PhD, Head of Research på Newsec.

Tillväxtmarknaderna går mot en "segregation" menar Newsec

Sverige Newsec publicerar årligen två rapporter om tillväxtmarknader, omfattande 29 kommuner i Sverige. För Fastighetssverige beskriver Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec att vi kan se ett större gap öppna sig.


Fastigheten Gångaren 10 i Stockholm.

Ny hyresgäst till Folksams Gångaren 10

Uthyrning IT-företaget Develit flyttar in i Folksams fastighet Gångaren 10 på Kungsholmen i Stockholm.


Branschen sågar nya hyresförvärvslagen – skulle minska pengatvätten i fastighetsköp menar polisen

Juridik I nästa vecka löper remisstiden ut för det lagförslag om att återinföra hyresförvärvslagen som togs bort 2010. Kritiken från så väl kommuner och fastighetsbolag är stor. Ett dråpslag menar Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.