Image
Jessica Löfström.

Skuggsamhället i fastighetsbranschen: “En miljon kan arbeta här illegalt"

Juridik Användandet av illegal arbetskraft kan vara mycket större än vad som tidigare anats. Enligt Jessica Löfström på Ansvar Säkerhet kan så många som en miljon människor arbeta i Sverige illegalt, utan säkerhet och med låga löner. Fastighetssverige har fått ta del av de chockerande siffrorna.


Natalie Bretz blir ny delägare på Lindahl som förstärker fastighets­verksamheten.

Lindahl rekryterar Natalie Bretz

Bolag Natalie Bretz ansluter till Advokatfirman Lindahl som ny delägare den 1 januari 2024. Hon har omfattande erfarenhet av fastighetstransaktioner, JV-projekt, fastighetsutveckling, forward funding samt entreprenad- och infrastrukturprojekt med både svensk och internationell anknytning.


Till vänster syns butiksområdet med det närliggande kontoret så som det ser ut idag, till höger syns en illustration av den tilltänkta ombyggnaden där butiken växer i storlek och parkeringen blir betydligt större.

Icas nya butiksplaner – bygger ut och river kontor

Bygg/Arkitektur Matvarujätten har planer på att utöka butiken i Göteborg med nästan 1 500 kvadratmeter och avsevärt öka parkeringsmöjligheterna vid det trånga trafikmotet. Fastighetssverige berättar mer och visar visionerna för omvandlingen.


Ica Nära etableras i Stationshusen i Märsta.

Ica tar plats i Stationshusen i Märsta

Uthyrning Nu är det klart att Stationshusen får en livsmedelsbutik på 1 000 kvadratmeter. Ica nära Sätuna öppnar hos Sigtunahem.


Ica avvecklar e-handelslagret i Göteborg, ett beslut som berör 140 anställda.

Ica om avvecklade centrallagret: "Det har gått långsammare än vi beräknat"

Bolag Igår meddelade Ica Sverige att de kommer avveckla centrallagret i Arendal på Hisingen. Anledningen ska vara att de nu vill se över modellen för e-handel. På frågan om det kommer bli aktuellt för fler platser så svarar Magnus Elowson, affärschef e-handel på Ica Sverige, att det inte finns sådana planer i nuläget.


Ica avvecklar e-handelslagret i Göteborg, ett beslut som berör 140 anställda.

Ica avvecklar e-handelslagret i Göteborg – 140 anställda berörs

Bolag Ica byter modell för att driva e-handel i Göteborgsområdet och har därför beslutat att avveckla e-handelslagret i Arendal, Göteborg. Beslutet innebär att Ica:s e-handel i Göteborgsområdet kommer att ske på andra sätt utifrån lokala förutsättningar, det framgår av ett pressmeddelande.


Den 19 oktober återöppnar den q-märkta attraktionen Katarinahissen i Stockholm efter 13 år.

Historiska Katarinahissen öppnar för allmänheten

Bygg/Arkitektur Det klassas som ett av Europas största urbana infrastrukturprojekt. Nu börjar nya Slussen i Stockholm ta form. En stor milstolpe nås med återöppnandet av det ikoniska landmärket Katarinahissen.


Icas centrallager i Västrås, Saltängen 1.

Genesta förvärvar 101 000 kvadratmeter logistik från ICA Fastigheter

Uthyrning Genesta har köpt en logistikfastighet på 101 000 kvadratmeter i Västerås, genom en off-market-transaktion med ICA Fastigheter. Fastigheten huserar ICA:s centrallager och i samband med köpet har ICA Fastigheter tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Genesta. Det här är Genestas sjunde förvärv inom logistiksektorn de senaste två åren.


Annica Ånäs.

Ånäs ser motståndskraft i bristen på rabatter i marknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Q3 var det svagaste tredje kvartalet sedan 2009 och det görs inte många affärer i Atrium Ljungbergs huvudsegment, men vd:n Annica Ånäs ser motståndskraft hos bolagen i det faktum att de försäljningar som görs på marknaden inte görs till några rabatter. Hur Atrium Ljungberg kommer att agera framöver är oklart, men bolaget som helhet presenterade årets starkaste kvartal hittills när Q3:an släpptes under torsdagen.


Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Ökat förvaltningsresultat för Atrium Ljungberg

Bolag God hyrestillväxt, bra kostnadskontroll och ett stabilt räntenetto bidrar till ett ökat förvaltningsresultat för Atrium Ljungberg.


Arkitektur är konjunkturkänsligt, enligt Jessica Eriksson på Norconsult.

Spetskompetens och lokal närvaro Norconsults väg genom arkitektkrisen

Bygg/Arkitektur Många arkitekter varnar om att branschen är tuff just nu. Det krympta manöverutrymmet i ekonomin slår helt enkelt mot arkitekturen först innan det når andra delar i byggandet. En av aktörerna är Norconsult och Jessica Eriksson är bolagets affärschef inom arkitektur:
– Arkitektur är konjunkturkänsligt och det är tuffa tider, det är något som drabbar oss alla.


Nicklas Schmidt lämnar SLP och startar Nicani Affärsutveckling.

SLP-profil lämnar för att starta eget

Karriär Nicklas Schmidt var med redan från start när fastighetsbolaget Swedish Logistic Property köpte och påbörjade utvecklingen av sina första fastigheter i mars 2019 och har fram tills september varit ansvarig för affärsutveckling inom bolaget, men väljer nu att lämna detta uppdrag. I oktober startar han upp Nicani, ett nytt konsultbolag med inriktning på affärs- och fastighetsutveckling.


Skanskas kontorsprojekt Oas på Universitetsholmen i Malmö.

Skanska hyr ut i Oas

Uthyrning Skanska Fastigheter Malmö har tecknat ett hyresavtal med Bygghemma om 1651 kvadratmeter. Bygghemma, med huvudkontor i Malmö, är Sveriges största e-handlare inom bygg-, hem- och trädgårdsprodukter och kommer hösten 2024 att flytta in på plan 2 och 3 i Oas.


Hudiksvall i sommarljus.

Svenska Handelsfastigheter förvärvar livsmedelsfastighet i Hudiksvall

Ekonomi/Finansiering Svenska Handelsfastigheter förvärvar en fastighet för livsmedelshandel i Hudiksvall av Västra Hamnen Utveckling. Fastigheten om knappt 2 800 kvadratmeter ligger i östra Hudiksvall och har ICA som främsta hyresgäst.


Storägaren ICA-handlarna föreslås få styrelseplats i Neobo

Karriär ICA-handlarnas Förbund, som i juni klev upp som största ägare i SBB-avknoppningen Neobo, med 9,6 procent av aktierna ser ut att få en representant i styrelsen.


Annehem utser ny CFO

Bolag Den 15 november 2023 tillträder Adela Colakovic som ny Chief Financial Officer för Annehem Fastigheter. Hon har sedan 2020 varit koncernredovisningschef och del av ledningsgruppen på Annehem. Adela Colakovic tillträder sin nya tjänst i samband med att hon kommer tillbaka från föräldraledighet.


Gamlestadens fabriker.

Picadeli flyttar sitt huvudkontor till Gamlestadens fabriker

Uthyrning Platzer har tecknat avtal med det globala sallad- och foodtechbolaget Picadeli, som flyttar sitt huvudkontor till nyrenoverade lokaler i Gamlestadens fabriker. Med Picadeli stärks områdets redan etablerade profil inom hållbar matinnovation. Uthyrningen om 1 670 kvadratmeter är avtalad på fem år med tillträde under våren 2024.


Jan Björk, vd för Trophi.

Trophi hyr ut 3 600 kvadratmeter i Umeå

Uthyrning Trophi stärker Ersboda handelsplats i Umeå ytterligare genom att välkomna Ica Kvantum och Apotek Hjärtat som nya hyresgäster.


Jan-Erik Hellman.

"En mycket spännande utmaning"

Bolag Efter att Anna Nyberg lämnat vd-posten har Ica Fastigheter fann bolaget hennes ersättare i Jan-Erik Hellman. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med att ansluta till Ica Fastigheter och hur han ser på sin återstående tid på Vasakronan.


Jan-Erik Hellman.

Jan-Erik Hellman ny vd för Ica Fastigheter

Bolag Jan-Erik Hellman har utsetts till ny vd för Ica Fastigheter. Jan-Erik Hellman kommer närmast från Vasakronan där han sedan 2010 har haft olika ledande positioner, senast som chef för investeringar och projekt.