Image
Jonas Bjuggren och fastigheten Rotundan 1 i centrala Stockholm som Folksam förvärvad i början av 2023.

"Branschen utmanas på ett sätt som inte skett under lång tid"

Bolag Folksamgruppen stärker upp fastighetsdelen med Jonas Bjuggren som ny fastighetsdirektör. Han berättar för Fastighetssverige om vad som lockade honom till Folksam, hur han ser på sin nya tjänst, hur han ser på Folksams fastighetsverksamhet och bestånd, samt ger sin bild av utmaningarna på fastighetsmarknaden.


Jonas Bjuggren.

Jonas Bjuggren blir fastighetsdirektör på Folksamgruppen

Karriär Jonas Bjuggren har utsetts till Folksamgruppens nya fastighetsdirektör. Han har sin bakgrund till stor del på Vasakronan och som förvaltningsdirektör på Akademiska Hus. Det senaste året har han arbetat med ett konsultuppdrag som fastighetsdirektör på RISE. Jonas Bjuggren tillträder sin tjänst den 15 januari 2024.


Vasahuset.

Folksam Fastigheter anlitar Colliers för uthyrning i Vasahuset

Uthyrning Colliers får i uppdrag av Folksam Fastigheter att hyra ut 2 200 kvadratmeter kontor i Vasahuset på Vasagatan 11 i Stockholm. Kontors- och hotellfastigheterna Kortbyrån 19 och Kortbyrån 20 förvärvades i november 2022 av Folksamgruppen, genom KPA Pension. Uthyrningsuppdraget startar omgående.


Folksam Fastigheters fastighet på Drakegatan i Gårda, precis in Ullevi.

Folksam gör stor uthyrning i Gårda

Göteborg Folksam Fastigheter har tecknat hyresavtal med ABF Vuxenutbildning AB. Hyresavtalen omfattar cirka 2 800 kvadratmeter i fastigheten Gårda 19:7 i Göteborg. I lokalerna kommer ABF Vux att bedriva vuxen- och SFI utbildningar och inflyttning beräknas ske i januari 2024. Newsec har bistått Folksam Fastigheter i uthyrningsarbetet.


Höga träbyggnader blir allt vanligare.

Fler höga träbyggnader får försäkringsbolagen att tänka till – men få gör ändringar

Ekonomi/Finansiering Lagstiftningen har inte följt med i träbyggsboomen tycker Länsförsäkringar och nu ändrar man sina krav på brandskydd för höga träbyggnader. Men få andra aktörer hänger på, det visar en rundringning som Fastighetssverige gjort till några av de större försäkringsbolagen.


Kungsbrohuset i Stockholm.

Gazella flyttar in hos Folksam

Uthyrning Gazella flyttar till nytt kontor på Västra Järnvägsgatan 11–23 i centrala Stockholm. Fastigheten bolaget flyttar till ägs av Folksam.


Bosparande på traditionellt sätt – men i ny form.

Riksbyggens nya bosparande med Folksam – hur tryggt är det?

Ekonomi/Finansiering Riksbyggen har inlett ett nytt samarbete med Folksam som ska möjliggöra för fastighetsbolagets så kallade förturskunder att teckna ett förmånligt bosparande. För Fastighetssverige berättar Tobias Dysenius, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Riksbyggen, hur man under rådande ekonomiska läge vågar utlova att ett bosparande ska vara tryggt.


Folksam Fastigheter Långan 1 i Malmö.

SEB flyttar in i Folksams Långan i Malmö

Uthyrning Folksam Fastigheter har tecknat ett nytt hyresavtal med SEB Malmö. Hyresavtalet gäller drygt 4 500 kvadratmeter i Långan 1 på Gibraltargatan 5–9 i Malmö och infattar såväl kontor som banklokal. Inflyttning sker under andra kvartalet 2024.


Techbolag till Ambassadörs omgjorda lokal på Kungsgatan i Stockholm CBD.

Techbolag till Ambassadörs omgjorda lokal på Kungsgatan

Uthyrning Savills har varit rådgivare åt Folksam i uthyrningen av 877 kvadratmeter kontorsyta på Kungsgatan 18 i Stockholm till techbolaget Sitoo.


Folksam förvärvar fastighet på Östermalm i centrala Stockholm.

Folksam förvärvar fastighet på Östermalm i centrala Stockholm

Bolag Folksam Sak förvärvar fastigheten Rotundan 1 i centrala Stockholm av Zürich Insurance för 565,5 miljoner kronor. Fastigheten har ett mycket attraktivt läge med närhet till Humlegården och Stureplan. Närmaste tunnelbana är Östermalmstorg. Den uthyrningsbara arean är omkring 4 100 kvadratmeter och tillträdet sker under våren 2023.


Folksamgruppen vill fortsätta växa på bästa läge i Stockholm.

Efter jätteförvärvet – så vill Folksamgruppen fortsätta växa sin fastighetsportfölj

Bolag En av årets största affärer är ett faktum när Folksamgruppen, genom KPA Pension, köper Vasahuset i centrala Stockholm för tre miljarder kronor. Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksamgruppen, berättar för Fastighetssverige om affären, bolagets fastighetsstrategi och var man letar efter nya förvärv.


Folksamgruppen köper Vasahuset i Stockholm.

Folksam köper för tre miljarder i centrala Stockholm

Transaktioner Folksamgruppen, genom KPA Pension, förvärvar Vasahuset (Kortbyrån 19 och Kortbyrån 20) på Vasagatan 11-13 i centrala Stockholm av DNB för 3 039 miljoner kronor. Fastigheternas uthyrningsbara area uppgår till drygt 21 000 kvadratmeter och tillträdet sker den 1 november 2022.


Marcus Blomgren.

Folksamgruppen investerar tio miljarder i bolånefonder

Bolag Folksamgruppen investerar totalt tio miljarder kronor i bolånefonderna Stabelo Bolånefond I och Hypoteket Bolånefond II med fem miljarder kronor i respektive fond. Fonderna erbjuder privatpersoner möjligheten att låna pengar vid köp av bostäder.


Folksam köper stort av Svenska Hus

Transaktioner Folksamgruppen förvärvar, genom Folksam Liv, tomträtten Påsen 7 i Stockholm av Svenska Hus för 705 miljoner kronor. Den uthyrbara arean är drygt 7 500 kvadratmeter och tillträdet sker den 30 september 2022.


Stockholm.

Rikshem flyttar in hos Folksam

Uthyrning Folksam Fastigheter har tecknat ett nytt hyresavtal med Rikshem. Hyresavtalet gäller drygt 1 100 kvadratmeter kontor i Copper Building på Klara Södra Kyrkogatan 1 i Stockholm. Inflyttning sker under tredje kvartalet 2022.


Kungsbrohuset.

Schibsted förlänger i Kungsbrohuset

Uthyrning Folksam Fastigheter har omförhandlat och förlängt hyresavtalet med Schibstedkoncernen i Kungsbrohuset i centrala Stockholm. Det nya hyresavtalet gäller fram till 31 december 2033 och omfattar sammanlagt drygt 16 000 kvadratmeter.


Folksam tecknar nytt avtal med Klara Consulting

Uthyrning Folksam Fastigheter har tecknat ett nytt hyresavtal med Klara Consulting AB om totalt 1 533 kvadratmeter kontor i fastigheten Duvan 6. Beräknad inflytt sker i etapper med start under kvartal 2 2022.


Folksam köper tre fastigheter i centrala Stockholm av AMF.

Folksamgruppen köper för 2,14 miljarder av AMF i centrala Stockholm

Transaktioner Folksamgruppen köper, genom dotterbolaget KPA Pension tre fastigheter i centrala Stockholm av AMF. Köpeskillingen för sammanlagt drygt 14 000 kvadratmeter är cirka 2 140 miljoner kronor.


Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.

Lars Johnsson om det underliga marknadsläget: "Nu står alla stjärnor rätt för köp – för alla"

Bolag Folksams Lars Johnsson om 2,3-miljardersförvärvet på Kungsholmen, och pensionsförvaltarens strategi – "därför breddar vi inte investeringsstrategin trots att vi ska köpa för 15–20 miljarder".


Camilla Larsson, vd på KPA Pension.

Folksamgruppen förvärvar kontor på västra Kungsholmen

Transaktioner KPA Pension som är en del av Folksamgruppen förvärvar tomträtten Gångaren 10 på västra Kungsholmen av Invesco. Det underliggande fastighetsvärdet i affären är 2,3 miljarder kronor. Byggnaden innehåller 30 100 kvadratmeter uthyrningsbar area och är uthyrd till ett flertal företag varav Securitas är den största hyresgästen.