Natten till i tisdags inledde polisen till slut avhysningen av de flera hundra personer – mestadels romer från Östeuropa – som olagligt hade bosatt sig på fastigheten Brännaren 19 i Sorgenfri, Malmö.
- Under dagen ska kommunen återlämna fastigheten till oss i städat skick och polisen ska släppa på avspärrningarna, berättar Frej Adolph för Fastighetssverige på torsdagsförmiddagen.
Vad gör ni för att samma sak inte ska hända igen?
- Redan i början av året satte vi upp ett nytt staket och en grind runt tomten för att förbereda för den dagen som är i dag. Så nu kommer vi att stänga området.
Området har i flera år varit ett område som från och till har befolkats av uteliggare.
I början av 2014 eskalerade situationen i och med att allt fler tiggare bosatte sig där.
Tomten har i flera år från och till använts som bosättningsplats av uteliggare.
- Det var en lugn plats som de ibland vistades på. Där fanns en parkeringsplats med en parkeringsoperatör och även en skateboardramp. Därför ville vi inte stänga igen för allmänheten.
Vad hade ni kunnat göra annorlunda för att dagens situation inte skulle uppstå?
- Vi försökte redan i början av 2014 få till stånd en avhysning, men svaret vi fick från Kronofogden var att de måste ha en identitet på personerna de ska avhysa och det hade vi ju inte. När vi vände oss till polisen fick vi beskedet att de inte har befogenheter att identifiera dem. Det innebar att vi inte kunde göra något. Vi satte upp skyltar om att man inte får bo där, men det hjälpte ju inte mycket.
En polisanmälan om olaga intrång och egenmäktigt förfarande ledde inte heller framåt.
Eftersom fastighetsägaren ansvarar för att fastigheter hålls i godtagbart skick kom snart förelägganden från kommunens förvaltningar.
- Vi blev ålagda, vid viteskrav, att städa. Det var sanitära olägenheter på platsen, barackerna som uppfördes var att betrakta som svartbyggen…
- Men jag måste säga att kommunen bara har gjort sitt jobb. Det ingår i deras arbetsuppgifter att skicka sådana skrivelser. En fastighetsägare ska inte låta sin fastighet förfalla. Men i det här fallet kunde vi ju inte göra någonting.
Frej Adolph ser Uppdrag Gransknings reportage om illegala bosättningar som något av en vändpunkt.
- Efter det har politikerna insett problematiken. Nu vågar de prata om det här på ett annat sätt.
Granen har ålagts att betala 375 000 kronor för den pågående städningen.
- Det är ändå en relativt begränsad kostnad sett till den totala kostnaden för Malmö stad. Det kallas att Malmö stad går in och ”utövar rättelse på felandes bekostnad”.
- Lagen är anpassad efter fastighetsägare som bara låter sina fastigheter förfalla. Men i det här fallet kommer vi i kläm. En del privatpersoner har faktiskt hört av sig och tycker att det är fasansfullt att vi ska tvingas betala det här. De har föreslagit att man ska starta insamlingar för att betala vårt åläggande. Jag har tackat och avböjt och i stället föreslagit att de ska skänka pengar till något som förbättrar för de här människorna i deras hemländer.
På lite längre sikt planerar Granen att bygga bostäder på den aktuella marken.
- Det pågår ett detaljplanearbete för den här och omkringliggande fastigheter. Det ska bli bostäder och samhällsservice. Det är alltid svårt att säga hur lång tid det tar, men inom ett par år hoppas vi att vi är igång. Det krävs bland annat en del sanering innan man kan börja, det är ju ett gammalt industriområde.
Slutligen, hur har den här tiden varit för er?
- Vi har känt en enorm maktlöshet. Vi har inte kunnat göra någonting. Många har hört av sig, både folk som förfasas över det som växte fram där och andra som har tyckt att vi borde ha gjort något för att förbättra för dem som hade bosatt sig där.
- Hade myndigheterna bara agerat i det tidiga skedet så hade det här aldrig hänt. Det är utsatta människor det handlar om men man kan inte blunda för lagöverträdelser.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.