Image

”Skillnad på 45 procent skälig”

Juridik En färsk undersökning som Fastighetsägarna låtit TNS Sifo genomföra visar att ett genomsnitt av befolkningen anser att en hyresskillnad på 45 procent är skälig mellan centrum och motsvarande lägenhet i en förort.
Publicerad den 28 November 2013
Rudolf Antoni. Bild: Fastighetsägarna
Rudolf Antoni.

Fastighetsägarna har låtit TNS Sifo ställa frågan till 1 688 slumpmässigt utvalda personer i hela landet. Frågan som ställdes var ”Om en trerumslägenhet i bra skick som ligger i en av Sveriges större städers mest attraktiva läge kostar 10 000 kronor i månadshyra, vad anser du att samma lägenhet borde kosta att hyra om den istället låg i ett miljonprogramsområde i förorten?”.

I genomsnitt anser de tillfrågade att en skillnad på 45 procent är skälig. Inom den yngre åldersgruppen, 15 till 34 år, anser man att skillnaden borde vara 50 procent. Sju procent av de tillfrågade anser att skillnaden bör vara mindre än 20 procent. Något fler, tio procent, tycker att skillnaden ska vara mer än 60 procent.

- Den här undersökningen bekräftar det vi arbetar för, att läget ska har stor inverkan när hyran sätts. Undersökningen visar också att unga människor anser i högre utsträckning att läget ska avspeglas mer i hyran. Det beror sannolikt på att de drabbas hårdast av den bostadsbrist vi har idag. De ser att en mer differentierad hyressättning skulle kunna vara en lösning på problemet, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR.

Undersökningen ger även stöd åt det som Boverket och en rad andra instanser kommit fram till. Det svenska bruksvärdessystemet är en av anledningarna till bostadsbristen. Regleringen håller nere hyrorna för innerstadens mest attraktiva bostäder, menar Fastighetsägarna.

- Det är dags för våra politiker att ta de signaler som framkommer på allvar. Tillsammans måste vi nu våga ta i den här frågan politiskt, säger Rudolf Antoni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige