”De lösningar som regeringen nu föreslår vilar på en god vilja men grundas på en svår önskan, att bygga billiga hyresrätter för unga och studenter. Lösningarna har prövats tidigare med bristfälligt resultat”, menar Månsson, som också tycker att det är djupt olyckligt att regeringen vill finansiera reformen genom att minska på ROT-avdraget som har visat sig vara en effektiv åtgärd mot svartarbete.
– Hyresrätten är i sig den dyraste upplåtelseformen då den har den högsta servicegraden och finansieras med en hög grad av relativt dyrt kapital. Ungdomar och studenter har en relativt låg betalningsförmåga. Därtill är små lägenheter dyrare att bygga per kvadratmeter än större lägenheter. I beståndet finns lägenheter med lägre hyra men rörligheten är låg, vilket försvårar för ungdomar att hyra dem, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.
– Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka. Ett stöd på individnivå är mer träffsäkert än att kanalisera pengar till byggbolag för att de ska bygga, fortsätter Ola Månsson.
– För att förändra situationen på bostadsmarknaden bör regeringen på utbudssidan fortsätta att effektivisera plan- och bygglovsprocessen samt koppla ihop bostads- och infrastruktursatsningar. På efterfrågesidan måste regeringen, tillsammans med berörda aktörer, hitta nya lösningar för såväl det ägda boendet som för resurssvaga hushåll. Sveriges Byggindustrier är beredda att diskutera sådana nya vägar.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.