Image

Wallenstam: "Sälj inte Vasakronan till AP"

AFFÄRER Nu varnar också Hans Wallenstam för en monopolsituation om Vasakronan säljs till AP Fastigheter. Wallenstam tycker att det är bättre att skjuta upp försäljningen än att sälja till AP och berättar om sitt eget intresse för vissa av Vasakronans fastigheter.
Publicerad den 5 Juni 2008

- Risken är att de lägger en död hand över utvecklingen av centrumlägen i Uppsala, Göteborg och Stockholm, säger Hans Wallenstam i en intervju med Dagens Industri.

- AP Fastigheter investerar mest för att få en så hög avkastning som möjligt med låg risk och inte att utveckla centrummiljöer, säger Hans Wallenstam.

Han betonar att AP Fastigheter tillsammans med Vasakronan får cirka 90 procent av alla centrala kommersiella fastigheter i Uppsala, 40 procent i centrala Göteborg och en liknande ställning i centrala Stockholm.

- Om AP Fastigheter köper Vasakronan får vi en statligt kontrollerad fastighetsjätte med en monopolställning i centrala Uppsala och en oligopolställning i Stockholm och Göteborgs centrum, säger Hans Wallenstam.

Wallenstam har inte de ekonomiska musklerna som krävs för att buda på Vasakronan, men är intresserat av enskilda fastigheter. Hans Wallenstam föredrar en försäljning till privata aktörer eller fonder.

- Det kommer i så fall att sätta fart på utvecklingen och ge en dynamik till centrummiljöerna som behövs för att klara konkurrensen från köpcentrum i utkanterna av städerna, säger han.

Bland de mest intressanta fastigheterna hos Vasakronan nämner han Lilla Bommen i Göteborg med det kända kontorskomplexet Läppstiftet.

- Vi skulle gärna köpa det och utveckla hela området där vid älven, säger Hans Wallenstam.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige