Image
Victoria Park köper ett större fastighetsbestånd i Lövgärdet i Göteborg av Stena Fastigheter för 925 miljoner kronor.
Victoria Park köper ett större fastighetsbestånd i Lövgärdet i Göteborg av Stena Fastigheter för 925 miljoner kronor. Bild: Victoria Park

Victoria Park storköper i Göteborg

Transaktioner Victoria Park köper 1 277 lägenheter i Lövgärdet i Göteborg av Stena Fastigheter. Det underliggande fastighetsvärdet i affären uppgår till 925 miljoner kronor.
Publicerad den 17 December 2014
Lövgärdet. Bild: Victoria Park
Lövgärdet. Lövgärdet. Bild: Victoria Park
Lövgärdet. Christel Armstrong Darvik. Bild: Stena Fastigheter
Christel Armstrong Darvik.

Köpet sker i bolagsform och det underliggande fastighetsvärdet ger ett kvadratmeterpris på 8 250 kronor.

Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015. Fastigheterna är fullt uthyrda och har en nettohyra på cirka 112 miljoner kronor.

Efter affären kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om 711 000 kvadratmeter fördelad på cirka 8 700 lägenheter. Fastighetsvärdet ökar i och med förvärvet till cirka 5,7 miljarder kronor, vilket ger ett värde om cirka 8 000 kronor per kvadratmeter.

– Vi förvärvar ett välskött bestånd av Stena Fastigheter. Det är en strategisk och viktig affär för Victoria Park i Göteborgsområdet, där vi ser stora möjligheter till kompletterande förvärv. Vi kommer även i detta bestånd att skapa värde genom fastighetsutveckling med en social dimension. Victoria Park är i och med den här affären etablerad i samtliga storstadsregioner, vilket är ett stort steg mot att nå vårt mål att förvalta 1 000 000 kvadratmeter, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

Stena Fastigheter köpte Lövgärdet i februari 2006. Området består av 1 277 lägenheter och cirka 30 procent av den totala ytan utgörs av kommersiella ytor såsom vårdcentral, skola, äldreboende och butiker. Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015.

- Vi har under snart tio år ägt och utvecklat Lövgärdet och när vi nu fick ett erbjudande och möjlighet att sälja fastigheterna till en långsiktig aktör som vill fortsätta bidra till utvecklingen av området tog vi det strategiska beslutet att tacka ja. Vi är alltid intresserade av att göra bra affärer men har ett säljaransvar och omtanke om våra hyresgäster. Försäljningsresultatet ger oss nu möjligheter att ytterligare satsa på nyproduktion i Göteborg, Malmö och Stockholm, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef, Stena Fastigheter.

Avtalet är villkorat av finansiering som avses ske genom befintliga likvida medel samt upptagandet av nya banklån.

JLL Tenzing är transaktionsrådgivare, PWC finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå legal rådgivare till Victoria Park i transaktionen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Victoriahem AB på Branschguiden

I början av 2022 förenades Victoria Park och Hembla under det gemensamma varumärket Victoriahem. Tillsammans tar vi hand om 40 000 familjers hem i 31 kommuner, från Uppsala i norr till Trelleborg i söder.

Vårt fokus är att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden, samtidigt som vi bygger fler bostäder. Vi har 500 medarbetare, de flesta jobbar nära våra hyresgäster i våra bostadsområden. En tät dialog med de boende och samverkan med andra samhällsaktörer är centralt i vår verksamhet. Vår ägare Vonovia är Europas största bostadsbolag...

Läs mer om Victoriahem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige